Архів
Вівторок,
29 серпня 2023 року

№ 35 (20027)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Бавовна-сіті та «шляхетні НЛО»

Михайло ВЕДМІДЬ.

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ Генштабу ЗСУ, противник минулого тижня вів марні наступальні дії на Лиманському та Бахмутському напрямках. Українські захисники і далі стримували наступ російських військ на Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Водночас підрозділи Сил оборони України продовжували ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, де просувалися на двох ключових напрямках: в районі Роботиного зі спрямуванням до Токмака і Мелітополя та на південь від Великої Новосілки у бік Бердянська.

Стріляло, гриміло і бавовнило минулого тижня не тільки на лінії фронту, а й у тилу, ворожому. Так, у ніч проти середи, 23 серпня, вже вкотре за останні тижні був атакований із повітря величезний і, можна сказати, величний бізнес-центр «москва-сіті». У міноборони рф повідомили: «Два з атакуючих столицю БПЛА знищено засобами ППО в повітрі над територією можайського та хімкінського районів московської області. Третій БПЛА був подавлений засобами радіоелектронної боротьби і, втративши управління, зіткнувся з будівлею комплексу «москва-сіті». Російські Telegram-канали показали відео влучання безпілотника у хмарочос, на якому видно яскравий спалах після вибуху. Повідомляється, що атакований бізнес-центр пошкоджено на рівні 10-15 поверхів.

За добу — у ніч проти суботи, 26 серпня, — столицю росії знову атакували з неба. Інцидент стався близько 03:00 за місцевим часом. Міноборони рф повідомило про збиття українського БПЛА «літакового типу» силами ППО в істринському районі, що за 70 км від москви. Внаслідок повітряної тривоги три найбільші московські аеропорти — шереметьєво, домодєдово і внуково — призупиняли польоти на кілька годин.

Нагадаємо: 30 липня, 1 та 18 серпня безпілотники вже атакували будівлю «москва-сіті». Коментуючи ситуацію після такої кількості повітряних інцидентів, які сталися із діловим центром, представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов зазначив: «Там справді так часто відбуваються подібні дії, що цей центр можна перейменовувати. Це вже не «москва-сіті», а «Бавовна-сіті». І це, власне, нікого особливо не дивує. Навпаки, я розумію, що багатьом українцям хочеться побачити більше, активніше і масштабніше. Це питання у розвитку». Раніше Юсов заявив, що «шляхетні невідомі літаючі об’єкти» спрямовуються виключно на ті об’єкти і установи, які безпосередньо залучені до геноцидної війни рф проти України. За словами Юсова, режим володимира путіна кинув сили і засоби ППО на тимчасово окуповані українські території і залишив небо над рф, передусім москвою, абсолютно дірявим.

Представника ГУР підтримав і спрогнозував подальший розвиток подій речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «росія отримала те, що й мала отримати, — теж повітряні тривоги. Звичайно, це тільки початок. Я думаю, що Сили оборони будуть мати більше засобів для того, щоб на росії було дедалі тривожніше і небезпечніше і щоб вони пережили те саме, що переживають наші громадяни».

У ніч проти п’ятниці, 25 серпня, у калузькій, курській та тульській областях рф пролунали вибухи. Того ж дня губернатор калузької області владислав шапша заявив про збиття дронів поблизу села шайковка, неподалік якого розташований однойменний аеродром. Пізніше в ГУР підтвердили, що внаслідок атак на аеродромах «сольці» та «шайковка» були повністю знищені два літаки.

Вночі та вранці неділі, 27 серпня, в російському курську було гучно. Місцеві жителі нарахували близько 13 вибухів. Після такої кількості бавовни в міноборони рф відзвітувалися про збитий над курською областю… один дрон.

Як слід бавовнило минулого тижня і в Криму. В середині тижня там пошкодили береговий ракетний протикорабельний комплекс (брпк) «бастіон».

«Він є одним із носіїв ракет «Онікс», якими росіяни завдають ударів по Україні», — зазначив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. Тим часом росЗМІ повідомили, що прильоти було зафіксовано на мисі Тарханкут. За їхніми даними, крім комплексу «бастіон», було також влучання у радіолокаційну станцію 48Я6-К1 «подлет». Її завдання — виявлення повітряних цілей на малих та гранично малих висотах. Саме ця установка видавала ціле-вказівки для російських ЗРК — С-300, С-400 тощо. А за інформацією української розвідки, було також знищено російський зенітно-ракетний комплекс С-400 «тріумф», ракети до нього та особовий склад. При цьому секретар РНБО Олексій Данілов наголосив, що «тріумф» було знищено «новою й абсолютно сучасною» українською ракетою: «Так, це наш новий виріб, який показав себе бездоганно».

Наступного дня, 24 серпня, близько 05:00 біля населеного пункту Маяк, на мисі Тарханкут, у тимчасово анексованому Криму відбувся бій за участі плавзасобів та авіації. Також було чутно вибухи. Трохи згодом Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що в ніч на 24 серпня, в День Незалежності України, в окупованому Криму відбулася спільна спецоперація ГУР і СБУ за підтримки Військово-Морських сил. «Спецпідрозділи на плавзасобах висадились на берег у районі населених пунктів Оленівка і Маяк. Під час виконання завдання українські оборонці вступили в боєзіткнення з підрозділами окупанта. В результаті противник зазнав втрат серед особового складу, знищено ворожу техніку. Також в Українському Криму знову замайорів Державний прапор», — ідеться в повідомленні.

А в п’ятницю, 25 серпня, міноборони країни-агресора розповіло, що вночі Крим атакували 42 дрони. Пізніше представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов повідомив, що в селі Перевальне, в тимчасово окупованому Криму, завдано удару по 126-й окремій гвардійській бригаді берегової оборони чорноморського флоту. Противник втратив десятки військовослужбовців убитими та пораненими, уражено склади з боєприпасами та пошкоджено військову техніку.

Коментуючи такий розмай кримської бавовни, речниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк поінформувала, що «така сезонна квітучість посилюватиметься».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тариф «заморозили»
Читати
Штрафи і кредити
Читати
Перевиконують план
Читати
Ціни підскочили
Читати
Водогін запрацював
Читати
Справа в суді
Читати
Вирішуватимуть на місцях
Читати
Допомагатимуть залежно від регіону
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове