Вівторок, 29 серпня 2023 року № 35 (20027)
http://silskivisti.kiev.ua/20027/print.php?n=53068

  • Неоголошена війна

Бавовна-сіті та «шляхетні НЛО»

Михайло ВЕДМІДЬ.

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ Генштабу ЗСУ, противник минулого тижня вів марні наступальні дії на Лиманському та Бахмутському напрямках. Українські захисники і далі стримували наступ російських військ на Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Водночас підрозділи Сил оборони України продовжували ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, де просувалися на двох ключових напрямках: в районі Роботиного зі спрямуванням до Токмака і Мелітополя та на південь від Великої Новосілки у бік Бердянська.

Стріляло, гриміло і бавовнило минулого тижня не тільки на лінії фронту, а й у тилу, ворожому. Так, у ніч проти середи, 23 серпня, вже вкотре за останні тижні був атакований із повітря величезний і, можна сказати, величний бізнес-центр «москва-сіті». У міноборони рф повідомили: «Два з атакуючих столицю БПЛА знищено засобами ППО в повітрі над територією можайського та хімкінського районів московської області. Третій БПЛА був подавлений засобами радіоелектронної боротьби і, втративши управління, зіткнувся з будівлею комплексу «москва-сіті». Російські Telegram-канали показали відео влучання безпілотника у хмарочос, на якому видно яскравий спалах після вибуху. Повідомляється, що атакований бізнес-центр пошкоджено на рівні 10-15 поверхів.

За добу — у ніч проти суботи, 26 серпня, — столицю росії знову атакували з неба. Інцидент стався близько 03:00 за місцевим часом. Міноборони рф повідомило про збиття українського БПЛА «літакового типу» силами ППО в істринському районі, що за 70 км від москви. Внаслідок повітряної тривоги три найбільші московські аеропорти — шереметьєво, домодєдово і внуково — призупиняли польоти на кілька годин.

Нагадаємо: 30 липня, 1 та 18 серпня безпілотники вже атакували будівлю «москва-сіті». Коментуючи ситуацію після такої кількості повітряних інцидентів, які сталися із діловим центром, представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов зазначив: «Там справді так часто відбуваються подібні дії, що цей центр можна перейменовувати. Це вже не «москва-сіті», а «Бавовна-сіті». І це, власне, нікого особливо не дивує. Навпаки, я розумію, що багатьом українцям хочеться побачити більше, активніше і масштабніше. Це питання у розвитку». Раніше Юсов заявив, що «шляхетні невідомі літаючі об’єкти» спрямовуються виключно на ті об’єкти і установи, які безпосередньо залучені до геноцидної війни рф проти України. За словами Юсова, режим володимира путіна кинув сили і засоби ППО на тимчасово окуповані українські території і залишив небо над рф, передусім москвою, абсолютно дірявим.

Представника ГУР підтримав і спрогнозував подальший розвиток подій речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «росія отримала те, що й мала отримати, — теж повітряні тривоги. Звичайно, це тільки початок. Я думаю, що Сили оборони будуть мати більше засобів для того, щоб на росії було дедалі тривожніше і небезпечніше і щоб вони пережили те саме, що переживають наші громадяни».

У ніч проти п’ятниці, 25 серпня, у калузькій, курській та тульській областях рф пролунали вибухи. Того ж дня губернатор калузької області владислав шапша заявив про збиття дронів поблизу села шайковка, неподалік якого розташований однойменний аеродром. Пізніше в ГУР підтвердили, що внаслідок атак на аеродромах «сольці» та «шайковка» були повністю знищені два літаки.

Вночі та вранці неділі, 27 серпня, в російському курську було гучно. Місцеві жителі нарахували близько 13 вибухів. Після такої кількості бавовни в міноборони рф відзвітувалися про збитий над курською областю… один дрон.

Як слід бавовнило минулого тижня і в Криму. В середині тижня там пошкодили береговий ракетний протикорабельний комплекс (брпк) «бастіон».

«Він є одним із носіїв ракет «Онікс», якими росіяни завдають ударів по Україні», — зазначив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. Тим часом росЗМІ повідомили, що прильоти було зафіксовано на мисі Тарханкут. За їхніми даними, крім комплексу «бастіон», було також влучання у радіолокаційну станцію 48Я6-К1 «подлет». Її завдання — виявлення повітряних цілей на малих та гранично малих висотах. Саме ця установка видавала ціле-вказівки для російських ЗРК — С-300, С-400 тощо. А за інформацією української розвідки, було також знищено російський зенітно-ракетний комплекс С-400 «тріумф», ракети до нього та особовий склад. При цьому секретар РНБО Олексій Данілов наголосив, що «тріумф» було знищено «новою й абсолютно сучасною» українською ракетою: «Так, це наш новий виріб, який показав себе бездоганно».

Наступного дня, 24 серпня, близько 05:00 біля населеного пункту Маяк, на мисі Тарханкут, у тимчасово анексованому Криму відбувся бій за участі плавзасобів та авіації. Також було чутно вибухи. Трохи згодом Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що в ніч на 24 серпня, в День Незалежності України, в окупованому Криму відбулася спільна спецоперація ГУР і СБУ за підтримки Військово-Морських сил. «Спецпідрозділи на плавзасобах висадились на берег у районі населених пунктів Оленівка і Маяк. Під час виконання завдання українські оборонці вступили в боєзіткнення з підрозділами окупанта. В результаті противник зазнав втрат серед особового складу, знищено ворожу техніку. Також в Українському Криму знову замайорів Державний прапор», — ідеться в повідомленні.

А в п’ятницю, 25 серпня, міноборони країни-агресора розповіло, що вночі Крим атакували 42 дрони. Пізніше представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов повідомив, що в селі Перевальне, в тимчасово окупованому Криму, завдано удару по 126-й окремій гвардійській бригаді берегової оборони чорноморського флоту. Противник втратив десятки військовослужбовців убитими та пораненими, уражено склади з боєприпасами та пошкоджено військову техніку.

Коментуючи такий розмай кримської бавовни, речниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк поінформувала, що «така сезонна квітучість посилюватиметься».