Вівторок, 29 серпня 2023 року № 35 (20027)
http://silskivisti.kiev.ua/20027/print.php?n=53074

  • Отакої!

Поразка Тріумфальної арки

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

У НОВГОРОДІ-СІВЕРСЬКОМУ унікальна пам’ятка архітектури національного значення — Тріумфальна арка — руйнується на очах. Єдиний на Чернігівщині приклад архітектури провінційного класицизму кінця 18 століття перебуває на балансі Чернігівської обласної ради, яка не має грошей на її реставрацію.

Востаннє капітальний ремонт Тріумфальної арки провели у 1951-1959 роках. У 2015-2017-му були проведені вибіркові ремонтні роботи.

Як повідомили в Чернігівській обласній раді, виготовлення проєктно-кошторисної документації та проведення реставраційних робіт арки передбачено обласною програмою Реставрації пам’яток архітектури національного значення на території Чернігівської області на 2020-2023 роки. Передбачалося, що проєкт потягне 250 тисяч гривень, а, власне, самі роботи — 550 тисяч гривень. Але фінансування так і не надійшло.

За словами новгород-сіверського міського голови Людмили Ткаченко, міська рада зверталась до Чернігівської обласної ради з проханням передати на баланс місту цілісний майновий комплекс «Новгород-Сіверський державний історико-культурний музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім», до якого, окрім музею, входять 12 пам’яток архітектури й містобудування, серед яких Трімфальна арка. Однак у відповідь місто отримало відмову.

«Не менш катастрофічна ситуація з іншою цінною історичною пам’яткою Новгорода-Сіверського — Торговими рядами, — каже пані Людмила. — Ми зверталися до Мінкульту стосовно негайного ремонту архітектурних шедеврів. Нам відповіли, щоб робили це своїми силами. Але навіть за наявності ресурсів не маємо на це права, оскільки споруди нам не належать. Нас звинуватять у нецільовому використанні коштів».

Рахуємо, скільки історичних пам’яток знищили рашисти, а тим часом не можемо зберегти їх самі…