Вівторок, 29 серпня 2023 року № 35 (20027)
http://silskivisti.kiev.ua/20027/print.php?n=53082

  • Від Уругваю-1930 до Катару-2022

Скандали і голепад

Микола МОТОРНИЙ.

Капітан збірної Аргентини Ліонель Мессі із кубком ЧС-2022 та відзнакою найкращого гравця мундіалю.

Чемпіонат світу з футболу 2022 року, фінальний етап якого проходив із 20 листопада по 18 грудня, відбувся в Катарі. Світова футбольна першість вперше була на Близькому Сході.

ЗА ПРАВО проведення ЧС-2022 боролись Катар, Австралія, Японія, Південна Корея та США. 2 грудня 2010 року в Цюриху було оголошено результат таємного голосування. Вибір Катару одразу зазнав критики, передусім через занадто високу температуру в країні влітку: у червні-липні вона за високої вологості повітря зазвичай перевищує 40°C, іноді наближаючись до позначки 50°C. Організатори зобов’язалися побудувати стадіони із системами охолодження, але поточний стан підготовки не влаштовував футбольних функ-ціонерів. Зважте, що у Катарі взагалі не було футбольної інфраструктури.

2014 року президент ФІФА Йозеф Блаттер визнав, що із вибором господаря чемпіонату організація помилилась. Мав би сказати, купилась. Як з’ясувало розслідування британського часопису The Sunday Times, за рішення надати Катару право на проведення ЧС-2022 членам Виконкому ФІФА головою Азійської конфедерації футболу Мохаммедом бін Хаммамом був наданий хабар розміром понад 5 млн доларів. Та попри гучний скандал і численні вимоги провести мундіаль в іншій країні все залишилось без змін. Гроші ж треба відробляти…

Хіба що почались пошуки варіантів перенесення турніру на зиму. Багато футбольних асоціацій і МОК висловились проти його проведення восени або взимку, оскільки це порушить звичний хід всього футбольного сезону. Але компромісу все ж було досягнено. 3 липня 2018 року президент ФІФА Джанні Інфантіно підтвердив це на офіційній пресконференції ФІФА.

Втім, обурливі інциденти із підготовкою на цьому не завершились. За офіційними даними уряду Катару, з 2012-го по 2013 рік на будівництві спортивних об’єктів загинули 964 працівники з Непалу, Індії і Бангладеш. А в лютому 2021-го британська газета The Guardian оприлюднила факти власного розслідування: з часу, коли країна отримала право приймати чемпіонат, загинули понад 6,5 тисячі робітників-мігрантів.

Під час проведення турніру також не вщухали скандали. Регіональний керівник Британського центру близькосхідних досліджень Амджад Таха заявив, ніби має інформацію з надійного джерела про те, що катарці заплатили Еквадору 7,4 млн доларів, аби останні поступились у стартовому матчі (господарі виграли 1:0 завдяки голу у другому таймі). Головний тренер збірної Катару спростував цю заяву британця, і розслідування вирішили не проводити… Президент Камерунської федерації футболу Самюель Ето’о опинився в епіцентрі негативної уваги, вдаривши ногою в голову журналіста, який узяв під сумнів чесність суддівства під час кваліфікаційного матчу Алжир —— Камерун (1:2)… У ФІФА розпочали дисциплінарне розслідування щодо збірної Сербії за неправомірні дії гравців та вболівальників, включно із образливими вигуками під час матчу проти Швейцарії... «Брудненьким» вийшов чемпіонат!

Та згадаймо власне про футбол. У фінальній частині мундіалю в Катарі вперше серед команд, які пройшли кваліфікацію, не було дебютантів. Збірні Нідерландів, Еквадору, Гани, Камеруну та Сполучених Штатів повернулися до чемпіонату світу після пропуску попереднього турніру, а Канада через 36 років після свого дебюту 1986 року. Чотириразові чемпіони та переможці Євро-2020 — Італія — вперше за свою історію не потрапили до фінальної частини. Російську збірну вилучили з кваліфікації після початку широкомасштабної агресії рф в Україні. Наша команда не поїхала до Катару, програвши у матчі плей-оф збірній Уельсу із рахунком 0:1. Досі Україна пробилася на чемпіонат світу лише один раз — 2006 року.

За крок до фіналу опинилися чотири найсильніші команди світу: Аргентина, Хорватія, Франція і Марокко. Команда Ліонеля Мессі перемогла хорватів — 3:0, а французи обіграли марокканців — 2:0. Бронзовим призером стала збірна Хорватії, яка у матчі за третє місце завдала поразки команді Марокко — 2:1. Драматичним був фінальний двобій аргентинців із французами. Основний і додатковий час завершився внічию — 3:3. Серію післяматчевих пенальті виграли південноамериканці — 4:2. Титул чемпіонів світу вперше за 36 років здобула збірна Аргентини.

Мундіаль-2022 побив рекорд за кількістю голів на фінальному турнірі в історії світової першості. Було зіграно 64 матчі і забито 172 голи. Це на один більше, ніж попередній рекорд — 171, зафіксований двічі: 1998-го і 2014 рр. Загалом за весь турнір забивали 117 футболістів. Найкращим бомбардиром мундіалю став французький нападник Кіліан Мбаппе — 8 голів. Ліонель Мессі посів другу сходинку із 7 м’ячами. Найбільшою кількістю м’ячів відзначилась збірна Франції — 16.