Вівторок, 29 серпня 2023 року № 35 (20027)
http://silskivisti.kiev.ua/20027/print.php?n=53088

  • Захоплення

Дівчина зі столичної області виготовляє копії справдішніх сільських домівок

Микола ПОЛІЩУК.

МАЙСТРИНЯ із Київщини Олександра Меленчук створює унікальні хатинки-мазанки. Мінікопії українських домівок полісянка виготовляє із полімерної глини, а розписує яскравими фарбами на основі акрилової смоли. Про це захоплення землячки повідомили співробітники Департаменту культури та туризму Київської ОДА.

«Історія виготовлення розпочалася з бажання подарувати батькові частинку дитинства та спогади про рідний край. Зважаючи на вищу освіту — промислове і цивільне будівництво, яка дуже сприяла створенню, народилася перша робота, відтворена за подібністю на бабусин будиночок. Робота вийшла не ідеальна, але така автентична трошки нерівна хатка припала до душі батьку», — розповіла майстриня.

Із початком війни багато людей почали виїздити за кордон, і знайомі Олександри теж. Саме вони стали першими замовниками глиняних шедеврів, які дарують спогади про рідний край та віють теплом батьківського дому.

І згадалися щемливі слова із авторської пісні подолянина Віктора Каганюка:

Маленька біла хатка,

Ти родом з тих віків,

Коли на вільних дверях

Ще не було замків.

Ти тяжко народилась,

Ти весело жила

І в місті загубилась,

Та в пісні ожила.

Виявляється, оті маленькі білі українські хатки оживають не лише у старих і нових піснях. А раз оживають — значить, незнищенні!