Архів
Вівторок,
12 вересня 2023 року

№ 37 (20029)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Спільними зусиллями

ОСТАННІ кілька років насадження малини вельми страждають від стеблової галиці. У тих частинах рослини, де поселяється личинка, з’являються здуття, потім стебло переламується і, як наслідок, садівники залишаються без урожаю.

Відомо, що шкідник шукає собі «квартиру» на рослинах у травні-червні, під час цвітіння малини. Самичка відкладає по 10-15 яєць на стебла, а через 8-10 днів відроджується сімейка личинок і дружно в’їдається в стебло, виділяючи речовини, що спричиняють його здуття.

Якщо стебло не видалити того ж року, то в цьому здутті личинки перезимують, згодом перетворяться на лялечки, а під час цвітіння малини наступного року з лялечок вилупляться комарики, які знову відкладуть яйця на стебла.

Знаючи природу шкідника, з ним легше боротися.

Отже, треба оглянути насадження і, виявивши стебла зі здуттями, негайно їх видалити і спалити.

Так само наполегливо слід рекомендувати робити це всім сусідам, бо навіть одного зараженого куща у чиємусь садку буде достатньо, аби галиця знову оселилася на всіх навколишніх малинниках. Те саме станеться, якщо не спалити ушкоджених стебел.

Інший спосіб боротьби з малинною стебловою галицею логічно вимальовується зі знання біології її розвитку.

Якщо відразу після цвітіння малини всі стебла та листя обприскати інсектицидом системної дії, то в найближчі 20-30 діб сік і всі тканини рослини будуть отруйними, і личинки, які вже проникли у стебло або роблять таку спробу, загинуть. Таким чином можна розв’язати проблему на поточний рік.

Але, знов-таки, робити це необхідно всім сусідам і чітко пам’ятати, що обприскувати треба не раніше, ніж малина відцвіте, аби не знищити бджіл, а також враховувати термін достигання ягід: після обприскування до їх збирання має минути 30 днів.

Восени також потрібно перевірити, чи немає на пагонах здуття, і вирізати знайдені. Послідовні щорічні дії, причому разом із сусідами, щодо знищення галиці позбавлять малинник цієї напасті.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ випуску продовжимо тему фруктових дерев персиком. Справді, якщо кілька десятиліть тому це була дивина в наших садках, то нині його вирощують не тільки дачники, а й селяни. По-перше, клімат змінився в бік потепління, і ця південна ніженка так не обмерзає, по-друге, виведено сорти, які добре ростуть у центрі й навіть на півночі країни. Мова піде про обрізку цієї культури восени. Професійний підхід до операції забезпечить дереву довголіття, а вам — щедрі врожаї.

Ще поговоримо про другий «хліб» наш насущний — картоплю. Багато хто з господарів просто-таки впадає у розпач від кількості відходів при чищенні, погіршення смакових властивостей бульби. Причина — парша. Видів цього захворювання багато, але радує те, що заходи профілактики і боротьби спільні для всіх. Дещо треба робити вже зараз.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове