|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Чи обривати капустяне листя? ПОБУТУЄ думка: якщо на пізніх сортах капусти видалити зовнішні листки, то головки швидше наберуть вагу. При цьому не враховується те, що сік, який сочиться з ран, приваблює шкідників і збудників хвороб, котрі проникають всередину качана. Тобто, обрізаючи листя, ви сприяєте ураженню капусти шкідниками і хворобами. Крім того, листя за рахунок фотосинтезу збільшує масу головки і насичує її мікроелементами та вітамінами. Для капусти цінний кожний листок. У період достигання в листі виробляються речовини, які позитивно позначаються на лежкості овочу, і якщо його треба буде довго зберігати, то постарайтеся без необхідності листя не видаляти. Це стосується також цвітної капусти. Видалення хоча б одного листка зменшує врожай принаймні на 30%. Вирізати можна тільки напівзогнилі листки. У пору затяжних дощів капуста часто починає гнити, і видалення уражених гниллю листків рятує качан. Під час посухи та гіперактивного сонячного впливу капуста захищає свою головку від ультрафіолету двома-трьома листками. Якщо аномальна погода триває надто довго, покривне листя починає сохнути, але видалити його можна буде тільки після того, як зріжеться качан, тобто перед закладанням капусти на довготривале зберігання. Це засохле листя є перепоною для збудників грибкових захворювань, тому зрізати сухе, а також зовнішнє соковите листя, поки капуста росте на городі, не можна. Версія для друку До списку статтей | У НАСТУПНОМУ випуску продовжимо тему фруктових дерев персиком. Справді, якщо кілька десятиліть тому це була дивина в наших садках, то нині його вирощують не тільки дачники, а й селяни. По-перше, клімат змінився в бік потепління, і ця південна ніженка так не обмерзає, по-друге, виведено сорти, які добре ростуть у центрі й навіть на півночі країни. Мова піде про обрізку цієї культури восени. Професійний підхід до операції забезпечить дереву довголіття, а вам — щедрі врожаї. Ще поговоримо про другий «хліб» наш насущний — картоплю. Багато хто з господарів просто-таки впадає у розпач від кількості відходів при чищенні, погіршення смакових властивостей бульби. Причина — парша. Видів цього захворювання багато, але радує те, що заходи профілактики і боротьби спільні для всіх. Дещо треба робити вже зараз.
|