Вівторок, 12 вересня 2023 року № 37 (20029)
http://silskivisti.kiev.ua/20029/print.php?n=53136

Кролик чхає

РИНІТ у кролів — чи не найпоширеніше захворювання, що уражує представників усіх порід без винятку. Цю інфекційну недугу часто називають нежитем, оскільки серед перших симптомів — чхання і потирання лапками носа. У таких випадках хвороба швидко прогресує і поширюється на все поголів’я.

Насамперед необхідно ретельно складати раціон вихованця. Із профілактичною метою меню тварин варто змінювати. Відтак у вуханя буде міцний імунітет, який ставитиме заслон потраплянню вірусів в організм.

Перші симптоми риніту в кроликів — чхання і нежить. Утім, якщо вухань чхає і в нього виділяються білі шмарклі, слід знати, що зазначені симптоми характерні й для різних алергій на корми та на природні фактори.

Алергія спричиняється пилом, тому навколо кліток слід підтримувати чистоту і створити умови для нормального їх провітрювання. Багато хто навіть не підозрює, що найбільше куряви дає сіно.

 За появи перших симптомів риніту — змін у поведінці тварини, чхання і нежитю — неодмінно треба провести огляд слизової носа. У здорових особин вона має бути ніжно-рожевого кольору. А на початковій стадії хвороби слизова набуває жовтуватих і гнійних відтінків. Ще потрібно подивитися на очі кроля: почервоніння і рясна сльозотеча вказують саме на риніт.

Зазвичай перші симптоми з’являються через три-п’ять днів після зараження. Вторинні ознаки проявляються яскравіше: гнійні виділення вже неконтрольовані й виходять на щоки з подальшим висиханням і утворенням характерної скоринки. Ніс у кроля також покривається скоринкою через постійне розчісування. Хронічний риніт небезпечний для життя тварини, адже супроводжується втратою ваги, високою температурою, відмовою від корму, порушенням дихання. Краще не чекати явних симптомів підтвердження у кроля інфекційного риніту, а відразу звернутися по допомогу до ветеринара. Без правильного лікування летальний результат настає через місяць-два.

Починати слід з ізоляції зараженої тварини від зграї. Після цього оглядають інших кролів, аби виключити ризик розповсюдження інфекції. Неодмінно потрібно продезінфікувати клітки і предмети, з якими стикалася тварина. Для цього достатньо промити все окропом.

Комплексне лікування призначить ветеринар, але, щоб не втрачати часу, можна самостійно виконати базові заходи, які зменшать темпи розвитку інфекції.

Розчин фурациліну закапують у ніс. Так само — однопроцентний розчин екмоновоциліну: два-три рази на добу протягом 10-12 днів. Утім, ці методи є «народними», і повне одужання без придбання спеціальних медичних препаратів не гарантоване.

Для лікування інфекційного нежитю у кролів застосовують таблетки хемоміцин згідно з інструкцією. Важливо дотримуватися дозування. Курс лікування цим препаратом не має перевищувати двох тижнів. Після закінчення цього часу він не тільки втрачає свою ефективність, а й шкодить кролю. Серед таблеток для лікування інфекційного риніту називають енрофлоксацин, однак, незважаючи на популярність, він малоефективний.

Як допоміжний препарат швидкої дії використовують біоміцин. Попередньо його розмішують у воді та вносять як добавку до основного раціону. Серед переваг цих ліків — невелика вартість, простота застосування і дієвість: стан кролів поліпшується вже після чотирьох-п’яти днів після початку лікування.

Лікуючи риніт, кролівники часто забувають про метод інгаляцій. Їх доцільно проводити протягом семи днів із відварами трав шавлії, м’яти, чебрецю, лавандової та евкаліптової олій. Дозування олій: одна крапля на 2 л води. Для виконання процедури кроля поміщають у невелику добре провітрювану (але без протягів) клітку. Впритул до неї розміщують ємність із гарячим відваром, при цьому тварина не повинна мати доступу до самої рідини. Перед початком температуру пари перевіряють на собі, щоб вона не була занадто високою. Такі інгаляції роблять не частіше двох разів на день. Процедура корисна тим, що після неї починається рясне витікання рідини з носа, що сприяє полегшенню дихання.

Радикальний метод медикаментозного лікування інфекційного риніту — з допомогою антибіотиків. Їх призначає тільки ветеринарний лікар після проведення комплексного обстеження.

При підборі правильного лікування нежитю у кролика можна позбутися за сім днів, однак повністю здоровим вуханя вважають після 20 днів, якщо ніяких симптомів протягом цього періоду не спостерігалося. До цього часу важливо організувати карантин.

Перебіг нежитю у кроликів характеризується ослабленням організму, тому в цей період важливо забезпечити посилену додатково збагачену вітамінами годівлю. Варто урізноманітнити раціон ромашкою, базиліком, кропом, м’ятою. Трава повинна бути злегка підв’яленою, аби не створювати додаткового навантаження на шлунок.

Бажано давати хворим кролям теплі відвари з трав.

 Необхідно проводити повну дезінфекцію приміщення не рідше одного разу на тиждень. Клітки, напувалки та годівниці слід мити зі спеціальними засобами.

Для захисту організму кролям необхідно робити всі щеплення, про що насамперед варто домовитися з ветеринаром. У середньому після досягнення зрілого віку вакцинацію проводять кожні п’ять місяців.