Вівторок, 12 вересня 2023 року № 37 (20029)
http://silskivisti.kiev.ua/20029/print.php?n=53139

Сунична грядка: осінні клопоти

ЩОБ у суниці були всі шанси добре перезимувати і щедро родити наступного року, потрібно забезпечити правильний догляд за насадженнями восени. Ці роботи передбачають підживлення, обрізку та, за потреби, укриття. Заходи вимагають певних затрат, зате ви будете певні, що наступного року без ягід не залишитеся.

Після завершення плодоношення або ж, якщо цього не було зроблено, — восени суницю рекомендується підживити мінеральними або органічними речовинами. З цією метою на грядку вносять розчин курячого посліду і деревний попіл. За відсутності органіки застосовують мінеральні добрива — суперфосфат, калійну сіль.

Коли восени показник середньодобової температури буде дорівнювати приблизно 15ОС, рекомендується обрізати вуса і листя на рослинах. Таким способом можна знищити всіх шкідників, які сховалися в листі, позбутися хвороб. Процедура забезпечить перехід рослин у стан спокою, дасть змогу молодому приросту вкоренитися, набратися сили для легкого відновлення вегетативних органів навесні. Листя можна обрізати секатором. Якщо вирішили скосити суницю, то стежте, аби не пошкодити точку росту куща, адже це призведе до загибелі кущика. Після завершення обрізки не зайве буде обробити насадження від хвороб і шкідників.

Ефективність зимівлі гарантує мульчування соломою (шаром близько 5 см). При цьому слід пам’ятати, що солома має бути чистою від насіння бур’янів. Так забезпечується додатковий захист від морозу і шкідників. Солому можна замінити торфом або компостом.

Затримати сніг і захистити рослини від промерзання допоможуть накидані на грядку гілки чагарників.

Надійно вкутає ділянку на холодний період агроволокно (якщо тонке, то його бажано скласти у два шари).