Вівторок, 26 вересня 2023 року № 39 (20031)
http://silskivisti.kiev.ua/20031/print.php?n=53176

Декларації відкриють. Та не всі

Марина ТІШКОВА.

На пленарному засіданні 20 вересня було прийнято до розгляду проєкт держбюджету-2024.

УРЯД, розробляючи головний кошторис країни на наступний рік, зумів здивувати. Чи не найбільш резонансним нововведенням стало переспрямування частини податку на доходи фізичних осіб із зарплат військових (близько 96,3 млрд грн) з місцевих бюджетів до державного, що викликало гаряче обурення опозиції. Депутати з фракцій «ЄС» та «Голос» побоюються розкрадань, мовляв, вилучені кошти надійдуть не Міноборони на військові видатки, а Держспецзв’язку та Мінстратегпрому, котрі великими успіхами не відзначилися.

Парламент 341 «за» повторно ухвалив закон про відновлення е-декларування посадовців із пропозиціями Президента. Передбачається, що Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) має до середини листопада відкрити реєстри для громадськості. Втім, у публічному доступі не відображатимуться декларації військовослужбовців Держприкордонслужби, Держспецзв’язку, Управління державної охорони та членів їхніх сімей. Крім того, НАЗК у листі до В. Зеленського застерегло про ризики ухвалення закону в такому вигляді. Серед іншого, на керівників держпідприємств та установ, чия діяльність містить корупційні ризики, не покладено обов’язку звітувати про свої статки; відсутня і норма щодо повної перевірки декларацій високопосадовців.

Одіозного Н. Шуфрича відкликано з посади очільника Комітету з питань свободи слова, який складається усього з трьох осіб. Імовірним головою називають «слугу» Є. Брагара. Цей депутат свого часу «прославився» порадами пенсіонерам продавати собак, щоб оплатити компослуги, не вважав росію ворогом і захищав російську мову в Україні.

Парламент готується розглядати законопроєкт, який опозиція і низка експертів уже назвали «новим земельним дерибаном». Ідеться про пропозицію спростити зміну цільового призначення ділянок за межами населених пунктів для спорудження промислових та енергетичних об’єктів. Існують побоювання, що це значно підвищить корупційні ризики і дасть змогу забудовникам, користуючись покровительством високопосадовців, відчужувати сільгоспугіддя без дозволу громад.