Вівторок, 26 вересня 2023 року № 39 (20031)
http://silskivisti.kiev.ua/20031/print.php?n=53187

  • На зв’язку — Полтавщина

Повернувся до школи ім’ям і легендою

Катерина ЗВОНАРЕНКО.

ПОЛТАВСЬКІЙ дитячій художній школі присвоєно ім’я полеглого на війні викладача, скульптора та кераміста Святослава Пашинського. Він тут навчав обдарованих дітей із 2003 року. Лауреат щорічної міської премії імені Миколи Ярошенка, член обласної організації Національної спілки художників України, Святослав був надзвичайно талановитим. І дуже любив рідну країну, яку без вагань пішов боронити. Перебуваючи в зоні бойових дій, учитель продовжував дистанційно допомагати своїм учням-випускникам завершити дипломні роботи. І дуже хотів повернутися до улюбленої справи. Проте не судилося — Святослав Пашинський загинув від осколкового поранення, яке отримав 2022 року під час мінометного обстрілу біля села Новозлатопіль Запорізької області. Захисника поховали на Алеї Героїв Затуринського кладовища обласного центру, а в школі ім’я Героя житиме вічно.

Напередодні холодів

КОТЕЛЬНІ й теплові пункти лікарень краю, повідомили в ОВА, готові до опалювального сезону. У всіх медичних закладах передбачили й нештатні ситуації: під час можливих відключень світла використовуватимуться генератори різної потужності. Вже приготували 410 одиниць такого обладнання й запас пального. «В умовах війни також особливу увагу приділяємо облаштуванню укриттів. Медичні заклади області забезпечені захисними спорудами та найпростішими укриттями, там обладнані операційні», — повідав начальник ОВА Дмитро Лунін. Посадовець пообіцяв, що всі жителі регіону у складний період холодів матимуть безпечний доступ до медичних послуг.

«Гришків ліс» під охороною

ЦЯ ЗЕЛЕНА місцина розташована на околиці обласного центру і займає площу понад 42 гектари, на якій, зокрема, ростуть і два види рослин, занесених до Червоної книги України, — цибуля ведмежа та тюльпан дібровний. Науковці дослідили «Гришків ліс» і порушили клопотання про створення об’єкта природно-заповідного фонду в Міндовкіллі. Не вистачало лише рішення місцевої влади. Нарешті днями депутати міськради погодили рішення про створення ботанічного заказника місцевого значення «Гришків ліс». Тепер і цей чарівний куточок природи під охороною, адже створення заповідних територій є фактично єдиним реальним механізмом охорони природних екосистем, ланд-шафтів та рідкісних охоронних видів. На території краю нині налічується 162 заказники місцевого значення.

Почули людей із порушенням слуху

В ОБЛАСНОМУ центрі, а також у Решетилівській, Опішнянській, Миргородській громадах люди з порушеннями слуху відтепер можуть отримувати послуги онлайн-перекладача жестової мови. Цьому передувало звертання обласної та міської влади до польської фірми MIGAM, яка спеціалізується на роботі із глухими людьми, та Міжнародного комітету порятунку IRC із проханням забезпечити безплатний доступ до такої послуги. Відбулися тренінги, і відтепер люди з порушеннями слуху за наявності смартфона або планшета та підключення до Інтернету зможуть із допомогою перекладача з мови жестів вільно звертатися до міських, селищних рад, органів соцзахисту, поліції, інклюзивно-ресурсних центрів та інших установ. До речі, в Україні особи з порушеннями слуху та мовлення мають право на отримання безкоштовної соціальної послуги з перекладу жестовою мовою. Для вирішення питання необхідно звернутись до органу соціального захисту населення за місцем проживання/перебування особи, що потребує такої допомоги.

Якби всі, як Марія Степанівна

У ПОЛТАВІ добре знають 85-річну Марію Степанівну: в поважному віці жінка активно працює на перемогу — шиє спеціальний одяг, постільну та спідню білизну на липучках, для пацієнтів шпиталю, а також валики та «козлики», які захисники можуть підкласти під шию чи поранену кінцівку. З електричної швейної машини пані Марія зробила механічну, тож відшивала речі і за минулих блек-аутів. За наявності цупкої натуральної тканини та подрібненого поролону протягом тижня виготовляє близько 80 «козликів» та валиків. Від початку повномасштабної війни пенсіонерка відшила понад дві тисячі подушок та дві сотні ковдр. Марію Степанівну підтримує Оксана Калинич, голова полтавської обласної організації «Союз Українок», волонтерка «Полтавського батальйону небайдужих», а також небайдужі люди, які збирають для майстрині матеріали.

Під батьківським крилом

В КРАЇ цього року усиновлено 24 дитини, які були сиротами або втратили батьківське піклування. Всього у регіоні у сім’ях усиновлювачів проживають понад 700 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, 1431 виховується опікунами та піклувальниками.

Совість заговорила?

ДРУЖИНА полеглого захисника України Тимофія Закаблуки в розпачі оприлюднила повідомлення: на Затуринському кладовищі з могили Тимофія невідомі вкрали медальйон. Просила поширити цю інформацію, і люди в мережах постаралися. Зреагували правоохоронці — за цим фактом слідчим підрозділом поліції, під процесуальним керівництвом Полтавської окружної прокуратури, розпочато кримінальне провадження за частиною 2-ю статті 297-ї Кримінального кодексу України, де йдеться про осквернення могил осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Санкція статті передбачає від трьох до п’яти років обмеження або позбавлення волі. Невдовзі дружина Ліна Закаблука повідомила, що невідомі особи медальйон повернули. Совість заговорила чи злякалися.

Гуляє містом лелека...

У КРЕМЕНЧУЦІ в центрі міста сфотографували лелеку, який неспішно переходив дорогу пішохідном переходом. Як птах там опинився, наразі не відомо, його бачили й в інших місцях, де він спокійно походжав поруч людей. Містянам такий факт додав позитиву, усі навперебій кажуть, що це добрий знак!