Вівторок, 26 вересня 2023 року № 39 (20031)
http://silskivisti.kiev.ua/20031/print.php?n=53191

Перемагаємо депресію

Надія М’ЯСТКІВСЬКА, психофізіолог.

ВЧЕНІ стверджують, що боротися з депресією допомагає захоплення чимсь. Такий висновок дали дослідження майже дев’яти тисяч випадків захворювань.

Звісно, це стосується легких і помірних випадків, але водночас допомагає не доводити до важких. Крім того, є хорошим способом профілактики в довгостроковій перспективі. Дослідження, розпочате 2004-го, тривало понад 10 років. На початку депресія спостерігалася в 15 відсотків опитаних, серед яких хобі мали 72 відсотки. Симптоми депресії в людей із захопленнями спостерігалися на 30 відсотків менше, ніж у людей без них. Імовірність виникнення депресії, за оцінками науковців, у людей, що мають хобі, нижча на 32 відсотки.

Учені також з’ясували, що тих, хто вилікувався завдяки захопленням, за ці 10 років виявилося більше на 272 відсотки, ніж тих, кому хобі не допомогло.

На підставі досліджень зроблено висновок про ефективність соціальних призначень у профілактиці та лікуванні депресії. Тому людині, яка має схильність до туги та депресивних станів, обов’язково потрібно чимсь зайнятися: вишивати, плести, майструвати, співати у хорі, вирощувати квіти, писати вірші чи спогади тощо. Це простий, але дієвий спосіб у боротьбі й профілактиці депресій.