Вівторок, 26 вересня 2023 року № 39 (20031)
http://silskivisti.kiev.ua/20031/print.php?n=53195

Читач — газета

Сила м’яти

«Розкажіть, будь ласка, про різні види м’яти. Чим кожна з них корисна та чим різниться, а також які властивості в них спільні?»

Оксана М.

Білоцерківський район

Київської області.

 

УСІ види м’яти дуже корисні, їх об’єднує наявність великої кількості ефірних олій. Зокрема, вони містять дуже цінну ментолову олію, якої може бути до 80 відсотків. Існує понад 100 сортів м’яти, але найпоширеніша — перцева. Сорти м’яти багаті на вітаміни B, С, А, Е, D, каротин, фітонциди, оцтову, валеріанову, лінолеву кислоти, бетаїни, мікроелементи: цинк, залізо, магній, фосфор, калій, марганець, кальціій і натрій.

М’ята перцева має один із найбільш виражених ментолових ароматів. Вона поліпшує травлення, є заспокійливим і болезаспокійливим засобом, рятує від безсоння, справляє протизапальну дію, використовується при захворюваннях сечового міхура, серця й судин (входить до складу багатьох серцевих препаратів). Вона чудодійна для гіпертоніків, бо знижує артеріальний тиск, а ось гіпотонікам, у яких тиск низький, із цією рослиною слід бути обережними.

М’ята садова не має різкого запаху. Її додають у рибні та овочеві страви, салати, напої. Вона помічна за наявності запальних процесів, головного болю.

М’ята довголиста цінується за цілющу антисептичну та болегамівну дії. Її додають як приправу до салатів, бульйонів, овочевих супів, при квашенні капусти.

Та все ж традиційно вона для нас — не стільки інгредієнт страв, скільки настоїв та напоїв. Поширений рецепт: запарюють м’яту окропом (чайну ложку на склянку) і п’ють, зокрема, перед сном як природний заспокійливий засіб, що поліпшує якість і глибину сну. Прийом її протягом дня зніматиме надмірну збудливість.

Усі види м’яти мають певний однаковий уплив на наше здоров’я. Напої на їхній основі сприяють посиленню виділення шлункового соку й жовчі. Тому вона корисна для профілактики і поліпшення роботи жовчного міхура. Але за дискінезії жовчного міхура, жовчнокам’яної хвороби її варто використовувати лише після консультації з лікарем.

Сприятливо діє рослина на травний тракт. Нормалізує кишкову перистальтику, знищує патогенну мікрофлору. Усуває метеоризм, напади нудоти, а сечогінний ефект дає можливість прибрати набряки та запобігти їхній повторній появі.

М’ята розширює судини, за рахунок чого поліпшується процес кровообігу в усьому організмі. Знімає спазм коронарних судин у молодому віці. Так, у людей до 40 років комплексне застосування м’яти чудово знімає функціональний біль у ділянці серця. А ось у старшому приймати препарати м’яти треба з обачністю, бо з віком з’являється атеросклероз судин.

Серед протипоказань до вживання м’яти — індивідуальна непереносимість, варикозне розширенням вен, а також антацидний гастрит. Передозування може спричинити нудоту, головний біль.

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

 

Вода в легенях — ознака недуг

«У легенях набирається вода. Лікарі її викачують, але через деякий час вона з’являється знову. Можна позбутися цієї біди?»

Вікторія Ц.

Дніпропетровська область.

 

ІДЕТЬСЯ про ексудативний плеврит, за якого треба евакуювати рідину, аби вона не тиснула на легені, припинити наростання дихальної та серцевої недостатності. Це серйозна й небезпечна недуга. Без належного лікування плеврит провокує серйозні ускладнення, наприклад наростання важкої дихальної недостатності.

Аби його виявити, лікар призначає аналізи крові та сечі, аналізи на загальний білок, СР-протеїн, ревматоїдний фактор, іноді пункцію.

Найчастіше ця недуга виникає внаслідок запальних інфекційних захворювань — інфекційних плевритів. Їх провокують пневмонія, туберкульоз, СОVID, паразитарні та грибкові інфекції.

Неінфекційні плеврити здебільшого спричиняються супутніми захворюваннями: цироз печінки, панкреатит, злоякісні новоутворення, хвороби серцево-судинної системи. Інколи виникає після променевої терапії. Тому, перш ніж визначити діагноз, лікар має детально обстежити хворого, аби зрозуміти, що саме спровокувало плеврит.

Головна рекомендація при цьому — прибирати рідину, яка заважає дихати. Часто призначають і сечогінне, щоб процедура викачування рідини була не частою, а зайва вода виводилася організмом. При цьому необхідно обмежити вживання солі, бо вона затримує рідину.

Звісно, потрібно з’ясувати основне захворювання, яке необхідно лікувати. Якщо це туберкульоз чи онкологія, приймати лише призначені лікарем засоби.

Борис СКАЧКО, реабілітолог.