Вівторок, 26 вересня 2023 року № 39 (20031)
http://silskivisti.kiev.ua/20031/print.php?n=53197

Такі солодкі, такі цілющі ліки

Меланія ДЕРУНЕЦЬ,

провідний інженер Інституту бджільництва імені П. І. Прокоповича.

Одним із символів здоров’я вважають бджолу. Вона дає цінні незамінні продукти: мед, віск, квітковий пилок, пергу, маточне молочко, прополіс, бджолину отруту, гомогенат, забрус.

ОСНОВНИЙ продукт бджіл — мед. Він дуже різноманітний, бо залежить від місцевості збирання квіткового пилку. До складу меду входить понад 300 біологічно активних речовин і мікроелементів, 80 відсотків із них становлять сухі речовини: глюкоза й фруктоза. Окрім того, мед містить комплекс ферментів, що вважаються активаторами життя (діастаза, каталаза, ліпаза), невелику кількість кислот, які активізують роботу шлунково-кишкового тракту, — яблучна, молочна, бурштинова, а також вітаміни С, Е, В, РР. Перелічені речовини у комбінації з іншими складниками меду надають йому цілющих властивостей: протимікробних, знеболювальних, протизапальних.

Важливим продуктом бджільництва є віск — секрет воскових залоз робочих бджіл. Він містить понад 300 різних речовин. Основну його масу становлять складні ефіри, серед яких 70-75 відсотків — вільні кислоти, вуглеводи, смоли, прополіс тощо. Загалом віск використовується для виготовлення вощини, необхідної в побуті, народному господарстві, медицині.

Квітковий пилок являє собою сукупність пилкових зернин, що утворюються в пиляках покритонасінних рослин. Це чоловічий елемент квітки рослини, який містить комплекс збалансованих біологічно активних речовин (БАР), вітаміни, незамінні амінокислоти, ферменти, макро- і мікроелементи. Квітковий пилок, зібраний і сформований бджолами у вигляді грудочок у корзинках третьої пари ніг, називають обніжжям. У ньому багато фітогормонів, речовин антибактеріальної дії. Фенольні сполуки пилку мають протисклеротичні, протизапальні, капілярозміцнювальні, антиоксидантні, сечогінні, жовчогінні, протипухлинні властивості.

Перга — пилок рослин, оброблений бджолами з додаванням секретів їхніх залоз. При цьому відбувається низка біохімічних процесів, у результаті чого утворюється новий комплекс біологічно активних речовин. Це високоякісний корм, яким бджоли живляться самі та вигодовують розплід. Пергу називають «бджолиним хлібом». Вона перевищує квітковий пилок за цілющим умістом вітамінів, БАР, а також амінокислот за антитоксичними властивостями. Краще зберігається, оскільки не переробляється бджолярами як квітковий пилок. Справляє бактерицидний ефект, підсилює дію антибіотиків, імуностимулювальних та адаптогенних препаратів, необхідних людині.

Забрус — це зрізані воскові кришечки медових стільників, якими бджоли запечатують чарунки, вщент заповнені медом (неякісний мед бджоли ніколи не запечатують). До його складу входять лізоцим, секрет воскових і слинних залоз бджіл, прополіс, віск, квітковий пилок, бджолина отрута, біологічно активні речовини. Забрус успішно використовують при лікуванні бактеріальних і вірусних захворювань носоглотки та верхніх дихальних шляхів, у тому числі хронічних, гаймориту. Добре допомагає від гастриту, виразки шлунка і багатьох інших недуг. Жування забрусу помічне при застуді, ангіні, фарингітах, запальних процесах порожнини рота, очищує та зміцнює зуби, ясна.

Маточне молочко — продукт залоз бджіл, яким вони годують личинку. Це концентрований, збалансований природою в необхідних для організму пропорціях комплекс усіх вітамінів, мікро- та макроелементів, БАР, словом — лікувально-профілактичний продукт, що відповідає фізіологічним нормам організму людини. Цікаво, що вітамінно-мінеральний комплекс маточного молочка відповідає складу крові здорової людини, регулює кислотно-лужний баланс, поновлює і формує тканини всіх органів і систем організму, справляє загальнотонізуючу, противірусну, бактерицидну, протиалергенну, гіпоглікемічну дії, використовується для лікування туберкульозу і онкозахворювань, убиває вірус грипу, тифозну і кишкову палички, збудника сальмонельозу, зупиняє приріст стафілококів і стрептококів.

Прополіс (бджолиний клей або бджолиний бальзам) — побічний продукт перетравлення бджолами квіткового пилку. У своєму складі має понад 50 БАР. Це природний антибіотик, який виявляє антигрибкову, антибактеріальну, антивірусну дії, не викликаючи при цьому дисбактеріозу. А також дезодоруючу, знеболювальну, протизапальну, протипухлинну, радіопротекторну та гепатопротекторну дії.

Воскова міль (вогнівка бджолина) паразитує у бджолиних вуликах, її личинка перетравлює віск і знищує стільники. А втім, екстракт вогнівки ефективний проти туберкульозу. При її вживанні підвищуються імунний захист, працездатність і стійкість до стресу; у спортсменів сприяє нарощуванню м’язів, стримує старіння, поновлює пошкоджені суглоби, лімфовузли та інші органи, лікує інфаркт міокарда тощо.

Бджолина отрута — секрет великої і малої залоз жала бджоли. До її складу входять ферменти, пептиди, амінокислоти, глюкоза, фруктоза, мікроелементи — всього близько 50 біоактивних компонентів. Окрім лікувальної протизапальної, протиревматоїдної, антиартроїдної дій, вона має встановлену профілактичну дію: відомо, що бджолярі зазвичай не хворіють на ревматизм й інші захворювання суглобів.

Бджолиний підмор — мертві тільця бджіл. Доведено, що він уміщує велику кількість флавоноїдів — речовин з антиоксидантними, антирадикальними властивостями у кількості, значно більшій, ніж у лікарських препаратах аналогічної фармакологічної дії. Бджолиний підмор має сильну імуностимулюючу, адаптогенну активність, сприяє очищенню крові, перспективний для застосування в геріатричній практиці.