Архів
Вівторок,
3 жовтня 2023 року

№ 40 (20032)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Жовтень
  Версія для друку          На головну
  • Споживачу на замітку

Позначки на яйцях

Галина ВЕРНИГОРА.

ЩОРАЗУ, коли ми купуємо яйця у магазині, то бачимо, що кожне обов’язково містить позначки на шкаралупі. Це не випадкові букви з цифрами. Кожна має своє значення, яке треба вміти правильно прочитати перед купівлею, розповіли експерти Держпродспоживслужби. Отже, що належить знати нам, покупцям? Передовсім те, що є два види яєць: столові та дієтичні. Своєю чергою вони поділяються на певні групи, які позначаються літерою та залежать від якості й терміну зберігання.

Так, на дієтичних ставлять літеру «Д», яка означає ультрасвіжість продукту. На них завжди ставлять дату виготовлення, точніше, коли кури їх знесли і яйця забрали для фасування. Натомість столові маркують літерою «С». Це яйця, яким уже щонайменше тиждень після знесення. Термін їх зберігання у холодильнику — до 3 місяців.

Другий вид маркування — категорія яйця. Виокремлюють п’ять категорій, а саме: дрібні (від 35 до 44,9 г), що позначаються літерою «М»; яйця другої категорії (від 45 до 54,9 г), що маркуються цифрою «2»; першої (від 55 до 64,9 г) — цифрою «1»; яйця найвищої категорії (від 65 до 75,9 г) — цифрою «0»; добірні (понад 75 г) мають позначку «В». У рецептах зазвичай вказують кількість дрібних яєць. Відповідно, якщо куплені яйця найвищої категорії або добірні, то можна використовувати удвічі менше від зазначеної кількості.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зі своїм газом
Читати
Аграрії як потерпали, так і потерпають
Читати
Обмін продовжено
Читати
Поступки для вразливих категорій
Читати
Героям — слава і шана
Читати
Не ходіть у ліс і не паліть траву!
Читати
Бюджетникам не дозволено
Читати
Тавро зрадника довічне
Читати
Роботу мають не всі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове