Позначки на яйцях Галина ВЕРНИГОРА. ЩОРАЗУ, коли ми купуємо яйця у магазині, то бачимо, що кожне обов’язково містить позначки на шкаралупі. Це не випадкові букви з цифрами. Кожна має своє значення, яке треба вміти правильно прочитати перед купівлею, розповіли експерти Держпродспоживслужби. Отже, що належить знати нам, покупцям? Передовсім те, що є два види яєць: столові та дієтичні. Своєю чергою вони поділяються на певні групи, які позначаються літерою та залежать від якості й терміну зберігання. Так, на дієтичних ставлять літеру «Д», яка означає ультрасвіжість продукту. На них завжди ставлять дату виготовлення, точніше, коли кури їх знесли і яйця забрали для фасування. Натомість столові маркують літерою «С». Це яйця, яким уже щонайменше тиждень після знесення. Термін їх зберігання у холодильнику — до 3 місяців. Другий вид маркування — категорія яйця. Виокремлюють п’ять категорій, а саме: дрібні (від 35 до 44,9 г), що позначаються літерою «М»; яйця другої категорії (від 45 до 54,9 г), що маркуються цифрою «2»; першої (від 55 до 64,9 г) — цифрою «1»; яйця найвищої категорії (від 65 до 75,9 г) — цифрою «0»; добірні (понад 75 г) мають позначку «В». У рецептах зазвичай вказують кількість дрібних яєць. Відповідно, якщо куплені яйця найвищої категорії або добірні, то можна використовувати удвічі менше від зазначеної кількості. |