Вівторок, 3 жовтня 2023 року № 40 (20032)
http://silskivisti.kiev.ua/20032/print.php?n=53215

  • Нотатки метеоролога

Тепло, приморозки і перший сніг

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру.

Малюнок Валентини Протопоп.

ПЕРШИЙ осінній місяць в Україні видався справжнім продовженням літа, адже спостерігалася тепла, часом спекотна і суха погода. Вдень температура повітря підвищувалася до плюс 27-32 градусів, середні добові температури мало відрізнялися від серпневих показників.

Дощів було мало, тому майже на всій території країни, за винятком західних та крайніх районів східних областей, панувала повітряно-ґрунтова посуха, створювалися несприятливі умови для сівби озимих культур під урожай наступного року. Адже оптимальні кліматично обґрунтовані строки сівби приходяться на кінець вересня — початок жовтня.

В Україні майже щороку у серпні-вересні, окремими роками аж до середини жовтня, на частині посівних площ відзначається ґрунтова посуха. Якщо раніше це явище було характерне для півдня та південного сходу країни, то останніми роками з’явилася тенденція до поширення посушливих умов у західні, центральні та північні області.

Нинішній вересень також був досить посушливий, і за прогнозом погоди, й у першій декаді жовтня ситуація залишиться схожою. Дощитиме мало, але температура повітря суттєво знизиться, очікуються приморозки на всій території, за винятком південних областей.

Загалом за температурою повітря жовтень очікується дещо теплішим, ніж за середніми показниками, проте без особливих аномалій. Місячна кількість опадів у західних та північних областях буде близька до норми — 42-52 мм, у Карпатах та на Закарпатті — 70-120 мм, на решті території — 20-32 мм (менше норми). Хвилі відчутного холоду найімовірніші у середині першої та на початку третьої декад місяця. Побільшає прохолодних туманних днів, наприкінці місяця зачастять дощі. Недовго чекати й першого снігу.

За кліматичними даними, жовтень в Україні — типова осіння пора, місяць прив’ядання природи та масового відльоту птахів, хоча луки ще радують яскравою зеленню і холодостійкими квітами. Іноді ми ще насолоджуємося сухою сонячною погодою — бабиним літом.

А втім, природа вже йде до зими — зменшується приплив сонячного тепла за рахунок стрімкого скорочення світлої частини доби. Це призводить до зниження середньої температури повітря порівняно з вереснем на 5-7, тобто у північній частині країни — до 6-7, центральних та східних областях — до 8-9, на півдні Криму — до 14 градусів тепла. У другій половині місяця все частіше на погоду впливатимуть циклони, приносячи похмуру дощову погоду, а можливо, й перший сніг.

Погода у жовтні зазвичай дуже контрастна і може змінюватися кілька разів на день. На більшій частині території відбувається стійкий перехід середньодобових температур через плюс 5 градусів у бік зниження, а відтак і через 0 градусів, настає час передзим’я. Лише у південних областях і на Закарпатті у першій половині наступного місяця припиняється активна вегетація озимих культур.

Як свідчать багаторічні метеорологічні спостереження, холодними роками в багатьох районах України абсолютний мінімум температури повітря досягав 17-24, в західних областях і в Криму — 13-18, на Південному узбережжі Криму — 2-5 градусів морозу. У жовтні 1946, 1947, 1956, 1969, 1971 років уже в середині першої декади випадав сніг, у північній частині країни навіть утворювався тимчасовий сніговий покрив.

Проте дедалі частіше цього місяця переважає тепла погода, як, наприклад, 2015 року, коли перша половина жовтня була майже по-літньому теплою — температура повітря сягала 20-25, в західних областях — до 27 градусів вище нуля. А 1999-го в південних областях спостерігалася температура повітря 29-34 градуси. Такий жовтень був би дуже бажаний нинішнього року.