Архів
Вівторок,
7 листопада 2023 року

№ 45 (20037)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Листопад
  Версія для друку          На головну
  • АНТИдержава

Знайшли причину

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

НА РІВНЕНЩИНІ (як, зрештою, і в усій Україні) газет стає дедалі менше. Міркуйте самі: «добровільно» зникає з інформаційного поля обласна газета «Вільне слово» — правонаступник «Червоного прапора», який виходив навіть у Другу світову! Нема вже у передплатному каталозі ані костопільського «Вічевого слова», ані острозької «Замкової гори», ані «Дубровицького вісника»…

Новоспечений директор Рівненського регіону АТ «Укрпошта» Іван Люсак на зустрічі з редакторами видань, які ще наважилися (по-іншому й не скажеш) оголосити передплату на 2024-й рік, назвав, на його думку, найвагоміший фактор падіння накладів друкованих видань. Газети, мовляв, зникають, бо... пенсіонери вмирають. А ще ковід та війна.

Проте ключовий, як на мене, чинник зниження тиражів — цілковита бездіяльність або й відверте шкідництво самої Укрпошти та її представництв на місцях. З дозволу сказати, «партнера», який справно, зі старту, бере чималі гроші за свої послуги з кожного передплатника. Проте часто-густо цих послуг просто… не надає. Бо не доставляє газет людям.

Власне, конкретні приклади з усієї України на власні вуха чув сам генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський від редакторів газет, які завдяки Національній спілці журналістів змусили його взяти участь у нараді. Йшлося також про непомірні тарифи на доставку видань (а їх Укрпошта 2024-го підвищує вдвічі!). Відповідь була такою — нехай преса шукає підтримки у держави, а Укрпошті треба працювати рентабельно. Все це нагадало розмову глухого з німим… Бо хіба творцям «єдиних марафонів» до друкованого слова, яке несе людям правду? Воно ж бо неконтрольоване — ось у чому сенс! Газетярі, які сьогодні працюють, вважайте, на волонтерських засадах, під контроль, хай що, не підуть. От і вирішили задавити нас через Укрпошту — і тарифами, й невчасною доставкою. Такого висновку все частіше доходять колеги, інакше чому на звернення Всеукраїнської наради головних редакторів із найвищих владних кабінетів — анічичирк?

Редактори з болем розповідали і про тих поштарів, які розносили українські видання під ворожими обстрілами, — «реформатори» імені Смілянського позбавили їх і того пісного шматка хліба. І про те, як люди змушені бігати за нинішньою «оптимізованою» поштою на колесах: у дощ, у сніг, в негоду. Так, це переважно пенсіонери, котрі хочуть читати й аналізувати і заплатили за це свої кревні. Щоб укотре не потрапити на гачок горе-влади! Та остання їх такої можливості позбавляє.

…На зустрічі в Рівному головні редактори у черговий раз почули про реформи, від яких начебто стане краще передплатникові. Мовляв, тепер пересувні відділення довозитимуть газети до кожної хати (а не в кращому разі до магазину, як сьогодні). Що ж, дай, Боже, нашому теляті та вовка з’їсти. От тільки бувалі в бувальцях редактори цьому не вірять.

Що тут додати? Хіба те, що пошта ще й максимально ускладнила власне процес передплати: приміром, юридичні особи тепер можуть це зробити тільки на центральних поштамтах. Нонсенс? Ще і який! Де це чувано, щоб для передплати вітчизняних видань тим, хто спрямовує на це кошти, треба було долати сім кіл пекла?

А в цей час на окупованих територіях орки відновлюють вихід газет, які не змогли вижити в українських реаліях, — під колишніми назвами, але ворожого до українства змісту. Знають, що найважливіша боротьба — за свідомість! А ми що робимо?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Жорстокі реалії
Читати
Закликають не добивати фермерів
Читати
Накопичено, кажуть, достатньо
Читати
Зимуватимуть за кордоном
Читати
Для всіх іще багато роботи
Читати
Приватних надходжень поменшає
Читати
Намагаються втекти?
Читати
Щоб дитина була українцем
Читати
Автозлодії скорочують «діяльність»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове