Архів
Вівторок,
14 листопада 2023 року

№ 46 (20038)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Не вставайте різко з ліжка

Ангеліна ТКАЧУК, невролог.

ПОЛЕЖАТИ в ліжку деякий час після сну, як слід потягнутися, а затим без поспіху встати — не тільки приємний, а й корисний для здоров’я спосіб розпочинати новий день.

Різкий перехід із горизонтального положення у вертикальне — це навантаження на систему кровообігу. Тому після пробудження потрібно ще на якийсь час залишитися в ліжку та виконати деякі вправи, потягнутися, розім’яти м’язи.

Потягування має бути неквапливе, без особливих фізичних зусиль, больових відчуттів, тоді воно допоможе плавно активізувати кровообіг і перейти від сну до неспання. Зазвичай тягнуть пальці ніг, стопи до себе та від себе, корисно потягнутися в кульшових суглобах, у колінах, вигнути спину, підняти руки вгору й потягнути над головою, покрутити шиєю. Після цього можна вставати — поступово, без різких рухів.

Якщо не дотримуватися цих правил, то щоранку при переході з горизонтального у вертикальне положення ви відчуватимете різкий відтік крові від мозку. Може статися запаморочення, втрата рівноваги. Можна навіть упасти, отримати травму.

Втім, рухи в ліжку не замінять зарядки, адже вони слугують тільки для того, аби підготувати тіло до переходу з горизонтального положення у вертикальне. Тобто є підготовкою до зарядки, а не її заміною. Це стосується всіх людей, за винятком тих, хто змушений дотримуватись постільного режиму та не може рухатись повноцінно.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове