Вівторок, 14 листопада 2023 року № 46 (20038)
http://silskivisti.kiev.ua/20038/print.php?n=53376

Не вставайте різко з ліжка

Ангеліна ТКАЧУК, невролог.

ПОЛЕЖАТИ в ліжку деякий час після сну, як слід потягнутися, а затим без поспіху встати — не тільки приємний, а й корисний для здоров’я спосіб розпочинати новий день.

Різкий перехід із горизонтального положення у вертикальне — це навантаження на систему кровообігу. Тому після пробудження потрібно ще на якийсь час залишитися в ліжку та виконати деякі вправи, потягнутися, розім’яти м’язи.

Потягування має бути неквапливе, без особливих фізичних зусиль, больових відчуттів, тоді воно допоможе плавно активізувати кровообіг і перейти від сну до неспання. Зазвичай тягнуть пальці ніг, стопи до себе та від себе, корисно потягнутися в кульшових суглобах, у колінах, вигнути спину, підняти руки вгору й потягнути над головою, покрутити шиєю. Після цього можна вставати — поступово, без різких рухів.

Якщо не дотримуватися цих правил, то щоранку при переході з горизонтального у вертикальне положення ви відчуватимете різкий відтік крові від мозку. Може статися запаморочення, втрата рівноваги. Можна навіть упасти, отримати травму.

Втім, рухи в ліжку не замінять зарядки, адже вони слугують тільки для того, аби підготувати тіло до переходу з горизонтального положення у вертикальне. Тобто є підготовкою до зарядки, а не її заміною. Це стосується всіх людей, за винятком тих, хто змушений дотримуватись постільного режиму та не може рухатись повноцінно.