Вівторок, 14 листопада 2023 року № 46 (20038)
http://silskivisti.kiev.ua/20038/print.php?n=53365

  • До уваги споживача

Тара має значення

Галина ВЕРНИГОРА.

ЗБЕРІГАЮЧИ харчі, люди не завжди замислюються, яку саме тару правильно обрати для того чи іншого продукту. Тим часом до харчового отруєння може призвести не зіпсована їжа, а неправильне її фасування або зберігання у невідповідній тарі. Експерти Держпродспоживслужби опублікували наступні рекомендації. Вони не є складними, дотримання їх не забирає багато часу та зусиль, проте може вберегти ваше здоров’я.

Чи не найпоширеніша сьогодні тара — пластикова. Зверніть увагу на маркування на її дні. Так, знак у кружечку з трьох стрілок або під ним «РЕТ» означає відносно безпечний пластик. Тара, маркована знаком «PVC», інертна тільки до води. Взагалі чітке маркування — головна ознака безпеки. Тому експерти не радять купувати товар, якщо воно відсутнє.

Відкрили напій? Використайте швидше. Як тільки пляшку відкривають, вода і пластик починають змінювати свої властивості. Ніколи не використовуйте пластикові пляшки повторно. Небезпечні не лише хімічні речовини, що містяться в них: в мікротріщинах пластику швидко поселяються хвороботворні бактерії.

При купівлі продуктів у металевих консервних банках вибирайте їх без вм’ятини, яка може порушити внутрішнє захисне покриття. В сплавах для виготовлення банок хоч і в мізерній кількості, а все ж присутні важкі метали, в тому числі свинець. Іще таке: не купуйте консерви «про запас»: чим довше банка зберігається, тим вища вірогідність переходу шкідливого металу в продукт. А відкривши банку, відразу перекладіть уміст у скляну ємність, бо при зберіганні у відкритій консервній банці продукт швидко псується і може викликати отруєння.

Також господині призвичаїлися тримати в холодильнику продукти у поліетиленовому пакеті. Проте мало хто знає, що в морозилці зберігати продукти можна тільки в спеціальних пакетах — стійких до низьких температур. Звичайні поліетиленові можуть виділяти токсичні речовини. Безпечний варіант — використовувати харчову плівку. З цієї ж причини у холодильнику не можна залишати ковбаси, вершкове масло та інші жирні продукти, упаковані в поліетиленові пакети, — хімічні речовини легко розчиняються в жирах і потрапляють у їжу. Зберігайте їх запакованими в алюмінієву фольгу. У неї ж добре загортати котлети, смажену рибу. Проте для лимона і будь-яких кислих продуктів фольга неприйнятна: кислота взаємодіє з алюмінієм, утворюються токсичні речовини, включно з оксидом алюмінію.

Перш ніж відправити до каструлі сосиски або сардельки, зніміть з них оболонку (крім натуральної). Вироби в натуральній оболонці можна смажити, а в білковій — тільки варити.