Архів
Вівторок,
21 листопада 2023 року

№ 47 (20039)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Час заготовити хрін

БЕЗ цієї приправи раніше не обходилося жодне застілля. Хрін давно став популярною присмакою, як майонез, гірчиця чи соєвий соус. Який без нього холодець, відварений язик, холодне м’ясо?

Варто зауважити, що корені хрону, призначені для заготівлі, мають бути твердими, достатньо соковитими, без будь-яких пошкоджень, гнилизни, завтовшки не менше ніж 2 см в діаметрі. Тому після викопування ретельно їх відсортуйте.

Аби заготовити хрін за традиційним рецептом, візьміть 1 кг коренів і очистіть від шкірки. Замочіть очищену сировину у воді на добу.

Вимочений хрін перемеліть на м’ясорубці.

Закип’ятіть склянку води, розчиніть у ній по столовій ложці цукру і солі.

Після того, як зняли воду з плити, додайте туди чайну ложку лимонної кислоти. Замість лимонної кислоти можна взяти 125 мл 6-процентного оцту. Розсіл влийте до хрону.

Головне правило: хрін слід швидко перемішати із сумішшю води, цукру, солі та лимонної кислоти. Після чого щільно закрити кришкою.

Можна заготовити хрін за іншим відомим рецептом.

Спершу відваріть нечищені чотири-п’ять штук середнього розміру столових буряків, дайте охолонути, зніміть шкірку і натріть на тертушці. Додайте 2 чайні ложки цукру, 2-3 чайні ложки оцту, сіль за смаком і дрібку чорного перцю та кмину.

Два-три великих корені хрону натріть на тертушці й додайте до буряка. Добре перемішайте і залиште настоюватися на кілька годин. Цей хрін можна вживати в їжу відразу або ж залишити на зиму в холодильнику.

Версія для друку          До списку статтей

ЗНАЙОМА ситуація, чи не так: в однієї сусідки кури з племінного господарства, хоч при придбанні мали такий вигляд, що, як мовиться, без сліз не глянеш, згодом стали активно нестися, а в іншої — домашні, доглянуті, а на яйця геть не щедрі. Отож-бо й воно, що помісні чубарки (власні, від куми, з базару) добре, якщо взагалі стануть нестися. Поговоримо, скільки яєць несе курка за рік і що є основною гарантією продуктивності домашньої птиці.

Ви є власником приватного будинку із підвалом, гаража чи сараю? Значить, потенційно можете бути грибником не тільки в лісі, а й удома. Що потрібно, аби вирощувати, приміром, печериці для себе або й на продаж, — тема одного з матеріалів наступного випуску «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове