Вівторок, 21 листопада 2023 року № 47 (20039)
http://silskivisti.kiev.ua/20039/print.php?n=53401

Час заготовити хрін

БЕЗ цієї приправи раніше не обходилося жодне застілля. Хрін давно став популярною присмакою, як майонез, гірчиця чи соєвий соус. Який без нього холодець, відварений язик, холодне м’ясо?

Варто зауважити, що корені хрону, призначені для заготівлі, мають бути твердими, достатньо соковитими, без будь-яких пошкоджень, гнилизни, завтовшки не менше ніж 2 см в діаметрі. Тому після викопування ретельно їх відсортуйте.

Аби заготовити хрін за традиційним рецептом, візьміть 1 кг коренів і очистіть від шкірки. Замочіть очищену сировину у воді на добу.

Вимочений хрін перемеліть на м’ясорубці.

Закип’ятіть склянку води, розчиніть у ній по столовій ложці цукру і солі.

Після того, як зняли воду з плити, додайте туди чайну ложку лимонної кислоти. Замість лимонної кислоти можна взяти 125 мл 6-процентного оцту. Розсіл влийте до хрону.

Головне правило: хрін слід швидко перемішати із сумішшю води, цукру, солі та лимонної кислоти. Після чого щільно закрити кришкою.

Можна заготовити хрін за іншим відомим рецептом.

Спершу відваріть нечищені чотири-п’ять штук середнього розміру столових буряків, дайте охолонути, зніміть шкірку і натріть на тертушці. Додайте 2 чайні ложки цукру, 2-3 чайні ложки оцту, сіль за смаком і дрібку чорного перцю та кмину.

Два-три великих корені хрону натріть на тертушці й додайте до буряка. Добре перемішайте і залиште настоюватися на кілька годин. Цей хрін можна вживати в їжу відразу або ж залишити на зиму в холодильнику.