Вівторок, 21 листопада 2023 року № 47 (20039)
http://silskivisti.kiev.ua/20039/print.php?n=53398

Чай із бергамотом чи з монардою?

БЕРГАМОТ росте у Південній Америці та в країнах, розташованих у басейні Середземного моря, зокрема в Італії, звідки від міста Бергамо і походить його назва. Це не що інше, як цитрусовий плід (Citrus Bergamia), жовто-зелений апельсин із гіркою м’якоттю. Основною сировиною є товста зморшкувата шкірка, що містить велику кількість ефірної олії. Аромат бергамоту можна порівняти з ароматом ніжної апельсинової кірки зі злегка кислою ноткою і пахощами квітів. Ефірна олія надає смакові чорного чаю легкості й свіжості. Найкращої якості олію отримують зі стиглих, але ще не опалих із дерев фруктів. Така олія має освіжаючий запах і гіркуватий смак. У країнах Середземномор’я вона використовувалася протягом багатьох століть. Бергамот широко застосовується в ароматерапії завдяки його властивостям, що знімають стрес, розслаблюють. Аромат олії чудово освіжає і дезінфікує повітря.

Так уже сталося, що існує і трава з назвою бергамот. Вона росте і на наших теренах, а називають її монардою. Трава містить багато тимолу, який є антисептичним засобом.

Настій бергамот-трави справляє антисептичну, протизапальну і відхаркувальну дію. У поєднанні з медом і малиновим варенням — хороший засіб для усунення запальних процесів у горлі, проти застуди, лихоманки, грипу, бронхіту. Його можна давати дітям. Трава надає особливого смаку зеленому і чорному чаю. Листочки бергамот-трави варто додавати у звичайний чай, щоб отримати цікаві смак і аромат.

Засушена монарда підходить для приготування рослинних сумішей: вона добре поєднується з квітами коров’яку, акації, з шавлією, м’ятою, майораном, коренем оману, особливо для лікування респіраторних захворювань і грипу.

Монарда має прекрасний трав’яний запах. Росте швидко й утворює велике коріння. Щоб рослина залишалася декоративною, її слід пересаджувати кожні два-три роки. Тоді вона буде рясно цвісти і не хворіти. Найбільший недолік цієї культури — погана стійкість до борошнистої роси. Сорти, схильні до цього захворювання, необхідно зрізати після цвітіння коротко над землею. Монарда добре наростає на поживних ґрунтах, тому при посадці бажано додавати компост. Любить сонце, але непогано почувається й у півтіні. Ця рослина швидко поширюється з допомогою підземних кореневих пагонів. Обрізка монарди після цвітіння бажана для відновлення її зростання і повторного цвітіння.