Вівторок, 5 грудня 2023 року № 49 (20041)
http://silskivisti.kiev.ua/20041/print.php?n=53448

У трьох областях перевищено епідпоріг ГРВI

Роман ВЕЗДЕНКО.

Генеральний директор Васильківського центру первинної медико-санітарної допомоги Ярослава АВГУСТИНОВИЧ: «Пацієнти, які на власному досвіді переконалися, що вакцинація ефективна, тепер охоче роблять бустерні щеплення від COVID-19»

ЕПІДЕМІЧНИЙ сезон 2023/2024 з ГРВІ, який триває в Україні, супроводжується стійкою тенденцією до зростання рівня захворюваності, зокрема на COVID-19 та грип. Як повідомив нещодавно в ефірі національного телемарафону «Єдині новини» головний санітарний лікар України Ігор Кузін, кількість хворих на COVID-19 за останній тиждень збільшилася на 20% порівняно з попереднім. У Житомирській, Тернопільській та Чернівецькій областях епідпоріг уже перевищений, тому незабаром там можуть запровадити обмежувальні заходи.

За словами Ігоря Кузіна, епідемічна ситуація погіршується, зокрема, у зв’язку зі зміною погодних умов та настанням зими. Наразі в Україні зафіксовано 13 штамів COVID-19. Щотижня госпіталізують у середньому 4200-4300 пацієнтів. Серед випадків ГРВІ захворюваність на COVID-19 — близько 35%. Вже є пацієнти в реанімаціях. Також лікарі, на жаль, фіксують летальні випадки. Скажімо, минулого тижня в Україні від COVID-19 померли 56 осіб, в тому числі одна дитина. Загалом цього року від початку епідемічного сезону на грип та COVID-19 перехворіли понад мільйон українців.

Вакцинація залишається єдиним ефективним і безпечним способом захистити себе від тяжкого перебігу та ускладнень COVID-19. Нещодавно в рамках міжнародної ініціативи COVAX Україна отримала 203 тисячі доз вакцини. Йдеться про новий варіант препарату Comirnaty від американської компанії Pfizer. Він ефективний від усіх штамів COVID-19, які циркулюють зараз територією України.

Як констатує Ігор Кузін, з початком російського вторгнення число вакцинацій від COVID-19 суттєво впало. Зокрема, недостатнім є рівень охоплення другим і третім бустерними щепленнями. Нагадаємо, що, крім базового курсу вакцинації (три щеплення, включно з бустером, який вводять через 5 місяців), групам ризику лікарі рекомендують через 6 місяців зробити ще два щеплення, які є сезонними бустерами.

З метою підвищення обізнаності щодо важливості вакцинації від COVID-19 та грипу, передусім людей віком 60+, які є основною групою тяжкого перебігу цих захворювань, проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» в тісній координації з МОЗ України та ЦКПХ проводить інформаційну кампанію — наші читачі вже могли бачити численні матеріали зовнішньої реклами та відеоролики із закликом «Шануйся, піклуйся, вакцинуйся». Водночас більшість експертів відзначають, що найважливішими «рекламістами» кампанії вакцинації є сімейні лікарі — саме від їхнього ставлення значною мірою залежить рішення пацієнтів зробити щеплення.

Аби краще зрозуміти бачення проблеми з перспективи первинної ланки системи охорони здоров’я, «Сільські вісті» звернулися до генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Васильківський центр первинної медико-санітарної допомоги» Київської області Ярослави АВГУСТИНОВИЧ.

— Пані Ярославо, яка нині ситуація із поширенням COVID-19 та грипу у Василькові та у вашій громаді загалом?

— Ситуація стабільна. Слід розуміти, що аж ніяк не всіх інфікованих вдається виявити. В нас є достатня кількість тестів для діагностики, але не всі хворі їх роблять. Крім того, бувають випадки, коли експрес-тести не показують позитивного результату, хоча пацієнт має всі ознаки хвороби. Загалом показники захворюваності в нашій громаді відповідають нинішньому етапу епідсезону. Свого піку він ще не сягнув.

— Як ви оцінюєте ефективність кампанії вакцинації?

— Ми проводимо потужну інформаційну кампанію, і вона успішна. Навіть коли розпочалося повномасштабне вторгнення, пацієнти телефонували і запитували про вакцину. Щойно це стало можливим, ми відновили роботу кабінету щеплень.

Зараз вакцинація так само триває. Якраз нещодавно ми одержали нову партію Pfizer. Так, тепер цей процес не такий масовий, як на перших етапах. Чимало жителів виїхали з регіону і навіть із країни. Проте люди, які на власному досвіді переконалися, що вакцинація ефективна, охоче роблять бустерні щеплення.

В зоні обслуговування нашого закладу не тільки місто Васильків, а й багато сіл — загалом понад 120 тисяч чоловік. Ми спілкуємося зі старостами, працівниками соцзахисту, освітніх установ. Ви ж знаєте, як у селі просувається «інформаційна політика»: один сходив, розповів іншому — той також пішов. Створили мобільні вакцинальні бригади, які виїжджають у кожний населений пункт, на підприємства.

Не забуваємо про основну групу ризику тяжкого перебігу COVID-19 та грипу — людей у віці понад 60 років та осіб із хронічними захворюваннями. Нагадуємо про те, що час знову вакцинуватися. Що щеплення — це дієвий метод захистити організм від серйозних ускладнень. І пацієнти вакцинуються. У нас є сторінка у «Фейсбуку» з більш як пів тисячею підписників. Знаю, що люди старшого віку її також читають.

— Чи згодні ви з думкою, що сімейний лікар — це ключовий елемент успішної кампанії вакцинації?

— Первинна ланка, як на мене, є основним «популяризатором» кампанії вакцинації. Довіра та ефективна комунікація між пацієнтами і сімейним лікарем надзвичайно важливі. В нас є лікарі, які «ведуть» уже третє покоління однієї родини. Я не пригадую випадків, щоб, наприклад, діти вакцинувалися, а батьки або найстарше покоління сім’ї ставили під сумнів поради сімейного лікаря. Люди йдуть до кабінету щеплень усією родиною.

Ми також співпрацюємо з обласним Центром контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ). Вони організовують акцію «Містечко імунітету», в рамках якої у жителів є можливість не тільки вакцинуватися, а й виміряти рівень цукру в крові, тиск, зробити кардіограму, перевірити зір та пройти інші діагностичні процедури. Нещодавно такий захід відбувся в селищі Глеваха. Звичайно, все це було б неможливим без підтримки органів місцевого самоврядування.

— Як ви пояснюєте феномен лікарів-«антивакцинаторів» і які можуть бути шляхи розв’язання цієї проблеми?

— Поміж моїх колег таких нема. Ми обговорили цю тему, ще коли підтягували показники з рутинної вакцинації. Якщо в когось і виникали сумніви, то ми їх розвіяли. А під час епідемії медики почали масово хворіти на COVID-19 і опинилися вже в ролі пацієнтів в інфекційних відділеннях. Зачепило це й мене — перебіг хвороби був дуже непростим. І коли тільки вакцина з’явилася, сумнівів не виникало. Спершу отримали щеплення саме медики. Це була AstraZeneca і я, зізнаюся, першу дозу цієї вакцини перенесла доволі тяжко. Але ми подали приклад, що боятися не потрібно. Це також своєрідне рекламування. Вакцинацію медиків належними чином висвітлили в інформаційному просторі. Мені здається, це допомогло збільшити рівень довіри до процедури. Всі наступні щеплення робили згідно з графіком. Інформаційна робота важлива, бо люди, на жаль, спершу звертають увагу на негатив і часто поширюють неперевірені дані.

— Чи можна вакцинуватися одночасно від COVID-19 та грипу?

— Так, це можливо. Щоправда, в нас таких випадків поки що не було. Адже на відміну від вакцини від COVID-19, якою громадян безкоштовно забезпечує держава, препарат проти грипу треба самому купувати в аптеці.

— Якщо людина старшого віку сама не спроможна прийти до кабінету щеплень, чи є у такого пацієнта альтернативні можливості для вакцинації?

— Є мобільна бригада, яка об’їздила всі населені пункти, і неодноразово. Коли сімейний лікар повідомляє, що пацієнт з обмеженими можливостями хоче вакцинуватися, вони виїжджають. Тут питань немає. Напередодні виїзду ми даємо оголошення про графік і маршрут, аби залучити до вакцинації якомога більше інших людей.