Вівторок, 5 грудня 2023 року № 49 (20041)
http://silskivisti.kiev.ua/20041/print.php?n=53449

  • Нотатки метеоролога

І сніжитиме, і дощитиме

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології

Українського гідрометцентру.

ЛИСТОПАД 2023-го закінчився майже типовою для пізньої осені погодою та дуже схожою на торішню. Загалом було тепліше звичайного, проте у третій декаді вже завітала справжня зима зі снігом, хуртовинами, сильним вітром та ожеледдю.

Опадів випало більше норми, а найтепліше було у середині місяця, коли температура повітря вдень підвищувалася до 15-18, на півдні навіть до 18-22 градусів тепла. Цього було достатньо для подовження осінньої вегетації озимих культур майже на 2-3 тижні.

Минула осінь відзначилася досить сприятливими агрометеорологічними умовами для озимих культур під урожай наступного року. Достатня кількість опадів у жовтні і листопаді та сприятливий температурний режим обумовили відсутність ґрунтової посухи. Напередодні справжньої зими більшість посівів озимини перебувають у задовільному стані, що означає нормальні перспективи для майбутньої перезимівлі. Зважаючи на те, що кількість несприятливих агрометеорологічних явищ у період перезимівлі сільськогосподарських культур останніми роками в Україні зменшується, проте не зникає, такий стан посівів є оптимістичним.

Грудень — перший зимовий місяць, у другій його половині за кліматичною характеристикою вже повинна панувати зима. Нинішнього року синоптична ситуація складається таким чином, що початок першого зимового місяця у західній частині країни буде холодним, а в південно-східній — значно теплішим. Сильних морозів поки що не очікується, часом дощитиме і сніжитиме, температура повітря вдень і вночі прогнозується від 2-4 градусів морозу до 2-4 градусів тепла. У найхолодніші дні можливе зниження денної температури повітря до мінус 2-6, нічної — до мінус 8-13 градусів.

За довгостроковим прогнозом погоди, у грудні 2023 року середня місячна температура буде вища за кліматичну норму на 1-1,5 градуса і становитиме від 2-4 градусів морозу на півночі до 1-2 тепла на півдні. Місячна сума опадів на всій території очікується в межах 40-50 мм, що близько норми. У південно-східних і східних областях — 35-45 мм, що відповідає 80-90 відсоткам норми.

За кліматичними даними, грудень зазвичай холодніший від листопада на 4-6 градусів. Середня температура повітря у північно-східних областях становить близько 3-4 градусів морозу, поступово підвищуючись у південному та південно-західному напрямках. Опади випадають здебільшого у вигляді снігу, в результаті чого утворюється стійкий сніговий покрив. Дуже важливо використати всі можливості для накопичення його на полях. Однак останніми роками снігу у грудні буває обмаль, а дедалі частіше йдуть дощі.

Сильні морози у грудні спостерігаються, коли на територію України надходять холодні повітряні маси із північного сходу. Така синоптична ситуація трапляється досить часто, адже взимку над Європою дуже розвинена циклонічна діяльність. Вона забезпечує інтенсивний обмін повітря і значну нестійкість погоди, в тому числі і похолодання. Найнижча температура цього місяця за весь період інструментальних спостережень за погодою в Україні досягала 27-36, на Півдні України — до 20-26, на Південному березі Криму — до 12-16 градусів морозу.

За аналізом метеорологічних показників за останні 10 років, у грудні в Україні переважав зимовий режим погоди з короткочасними сильними морозами. Найхолоднішими були останні місяці 2009-го та 2014-го, коли морози досягали мінус 18-28 градусів.

Усі три зимові місяці дуже похмурі, а грудень найпохмуріший — тривалість сонячного сяйва становить лише 14 відсотків максимально можливої і пересічно не перевищує 30 годин за місяць, у січні вона збільшується до 40 годин, у лютому — до 60. За багаторічними спостереженнями метеорологічних станцій України, у грудні в середньому спостерігається 21 день без сонця, у січні —18, у лютому —14.

Дні першого зимового місяця найкоротші в році. 22 грудня — день зимового сонцестояння, або день сонцевороту. Тоді Сонце повертає на літо, і вже 24 грудня тривалість світлої частини доби подовжиться на 1 хвилину.