Вівторок, 19 грудня 2023 року № 51 (20043)
http://silskivisti.kiev.ua/20043/print.php?n=53492

Експерименти Укрпошти тривають

Микола ЮРЧИШИН.

ДУЖЕ шкода, але скарги до редакції на недбале виконання своїх обов’язків деяких місцевих поштовиків не припиняються, а навпаки — їх стає дедалі більше. Телефонує Катерина Степанівна Довгопола із Тимошівки Черкаського району Черкащини: «Мій родич у 34-му відділенні поштового зв’язку Києва передплатив мені «Сільські вісті» на листопад та грудень нинішнього року. Однак минув листопад, а жодного номера і досі не одержала. Хто привласнив мої газети?».

Із цим тривожним сигналом я ознайомив Ольгу Миколаївну — фахівця передплатного відділу Черкаської обласної філії Укрпошти, котра завше оперативно вживала відповідних заходів щодо подібних скарг. Ось і цього разу відповідь не забарилася. З’ясувалося, що через низьку зарплатню в Тимошівці протягом двох останніх місяців звільнилося вже кілька листонош. Але всі недоодержані номери «СВ» вдалося відшукати і вручити К. Довгополій. Перед нею вибачилися. На початку грудня Катерина Степанівна зателефонувала до редакції і повідомила, що газету одержує вже регулярно завдяки новій совісній листоноші.

Через кілька днів дзвінок із Корсуня-Шевченківського з тієї ж Черкащини від давнього передплатника «СВ» Валентина Андрійовича Запорожця: «Останній 43-й номер «Сільських вістей» за 24 жовтня отримав через кілька днів після їх виходу. А ось номери із 44-го по 48-й і досі не надійшли. Куди вони поділися? Доки Укрпошта в особі його гендиректора Ігоря Смілянського експериментуватиме з листоношами, посадивши їх на мізерну зарплатню і втричі збільшивши навантаження?»

Довелося знову турбувати Ольгу Миколаївну з обласної філії. Наступного дня газети відшукали і вручили передплатникові.

Та через кілька днів у В. Запорожця знову виникли проблеми з місцевими поштовиками. Оскільки він погано пересувається, то попросив сусідку передплатити йому «Сільські вісті» на перше півріччя 2024 року. Проте оператор Корсунь-Шевченківського відділення поштового зв’язку Мурженко вирішила все по-своєму і передплатила іншу газету.

Знову телефоную Ользі Миколаївні з обласної філії. Того ж дня за власні кошти оператора, котра свідомо чи несвідомо припустилася помилки, В. Запорожцю було передплачено «СВ» на наступний рік.

До редакції скаржилася Цеся Іванівна Лисогубенко із Соловіївки Житомирського району Житомирщини, що їй не доставили шість номерів «СВ» за жовтень та листопад. На прохання редакції у справу втрутилася спеціаліст відділу передплати Житомирської обласної філії Укрпошти Тетяна Миколаївна Голишевська. Недоодержані газети розшукали і вручили Ц. Лисогубенко. Нині Цеся Іванівна отримує «СВ» вчасно.

І досі не принесли «Сільських вістей» за 7-ме та 28 листопада Валентині Дмитрівні Курган із села Великі Бубни Роменського району Сумщини. Місцеві поштовики лише розводять руками. Фахівець передплатного відділу обласної філії Укрпошти Олена Іванівна на наше прохання пообіцяла розібратися з цією ситуацією. Що ж, чекаємо на швидку відповідь.

Проблеми з доставкою «Сільських вістей» виникли в Івана Андрійовича Тарасюка із Тростянця Вінницького району Вінниччини. У нього хворі ноги. І добиратися за півтора кілометра до приміщення, де пересувна пошта гамузом скидає періодичні видання, він не може. Тому на 2023 рік «СВ» передплатив на адресу дочки, що проживає у Вінниці. Вона щотижня йому їх привозила. Тепер у неї проблеми, і вона не зможе це робити. «Я хотів би передплатити «Сільські вісті» на перше півріччя 2024 року, але переймаюся, хто мені їх носитиме?» — бідкається пенсіонер.

У Вінницькій філії Укрпошти кореспондентові «СВ» пообіцяли, що газету на наступний рік І. Тарасюкові буде оформлено і її доставлятимуть йому додому.

Скаржиться на роботу поштовиків пересувної пошти багаторічний передплатник «СВ» Іван Миколайович Пугач із Почаївки Лубенського району Полтавщини. Попросив він листоношу передплатити «СВ» на перше півріччя 2024 року за індексом 91213, вручивши їй 277 гривень, де враховано і доставку, і оформлення. Так вона ще додатково здерла з нього 15 гривень «копитних».

Фахівець відділу передплати Полтавської філії Укрпошти Тетяна Іванівна пообіцяла негайно втрутитись у цю справу: повернути так звані «копитні» і притягнути винних до адміністративної відповідальності.

Та що там говорити про регіони, коли у самій столиці цілковитий безлад у поштовому відомстві. Це на власному досвіді відчув наш незмінний передплатник і автор Василь Семенович Клюй. Через недоставку 49-го номера «Сільських вістей» 96-річний чоловік змушений був добиратися до 10-го відділення поштового зв’язку, аби одержати газету. Номер віддали, але такий пожмаканий та брудний, ніби хтось сало в нього загортав.

Сподіваємося на ділове реагування з цього приводу Київської міської філії Укрпошти.