Вівторок, 19 грудня 2023 року № 51 (20043)
http://silskivisti.kiev.ua/20043/print.php?n=53495

  • На зв’язку — Черкащина

Дім для патріотів об’єднує

Катерина ЗВОНАРЕНКО.

В ОПОРНОМУ закладі «Боярський ліцей» на Лисянщині адаптацію ветеранів російсько-української війни до мирного життя проводять спільно із патріотичним вихованням молоді. Тут реалізували у межах всеукраїнського конкурсу соціальних ініціатив «Час діяти Україно!» проєкт «Дім для патріотів». Облаштували кімнату, укомплектовану спортивним інвентарем та наочними матеріалами для проведення уроків із дисципліни «Захист України». Шкільна молодь матиме можливість проводити уроки національно-патріотичного виховання, займатися спортом та спілкуватися із ветеранами. Проєкт стане обопільно корисним для учнів та захисників.

Пам’ятати довічно

В УМАНСЬКІЙ громаді відкрили меморіал «Герої України славою повиті». Центральну частину меморіального комплексу займає стела «5 колосків», що символічно об’єднує п’ять районів Уманщини: Христинівщину, Монастирищину, Маньківщину, Жашківщину та місто Умань. Стелу обвиває символічна стрічка, на якій викарбувані віхи історії України від часів козацтва до становлення незалежності України та сьогодення. На комплексі вміщено прізвища загиблих Героїв-земляків. Меморіал споруджено коштом меценатів.

Добрим словом дякує Херсонщина

ЧЕРКАЩАНИ взяли активну участь у проєкті відбудови регіону «Пліч-о-пліч» на деокупованій частині Херсонщини. Добрими справами відзначились будівельники Лисянської громади. Спеціалісти селищної ради попередньо відвідали село Іванівка Високопільської громади, обстежили об’єкти і визначили потреби будівельних матеріалів. До відновлювальних робіт громада залучила будівельну бригаду у складі Володимира Коваля, Віктора Білоуса, Петра Кравченка, Івана Соколенка та Олександра Воюцького. Трудились чоловіки на совість, тож на Херсонщині їх зустрічали, як рідних. Перш ніж підступитися до об’єктів, майстри спершу чекали на саперів, аби ті очистили від мін і снарядів двори та житло. Через пів року лисянські будівельники повернулись додому. Їх зустріли селищний голова Анатолій Проценко та перший заступник Олег Зарудняк, які від імені громади щиро подякували за виконану роботу та вручили грамоти.

Солодка енергія для бійців

ВОЛОНТЕРКА Ірина Надюк із Ризиного на Звенигородщині виготовляє енергетичні батончики для ЗСУ. Це солодощі з натуральних продуктів — горіхів, сухофруктів та меду. Рецепт пані Ірина створила сама, жінка знає, що батончики смакують військовим на передовій, а ще вони калорійні та додають багато енергії. Кожен виріб завважки не менш як 80 г. Першу 55-кілограмову партію енергетичних батончиків виготовила, закупивши горішки та сухофрукти власним коштом, нині ж сприяють односельці, а також працівники та учні школи. Допомагають волонтерці семирічна онучка Олександра та невістка Олена.

Руді сусідки знахабніли

ДО КРУПСЬКОГО внадилися лисиці, цьогоріч їхнє нашестя особливо дошкуляє селянам, адже дикі тварини крадуть птицю, до того ж можуть бути скаженими. Рудих хижаків також помітили й у кількох сусідніх селах, їх побільшало в рази. Лисиці заходять у двір, зовсім не бояться людей. У селах вже складають списки господарів, які зазнали збитків. За словами головного спеціаліста відділу мисливського господарства центрально-західного міжрегіонального управління Володимира Рибалки, точний підрахунок тварин проведуть у січні.

Зручно і практично

У ТАЛЬНІВСЬКІЙ громаді з’явилися «будинки села». Цей проєкт покликаний організувати громадський простір у селах таким чином, щоб об’єднати різні служби та послуги у спільному приміщенні. Міський голова Тальнівської громади Василь Сідько наголошує, що в будинку села перебувають працівник відділу надання адміністративних послуг, розташований фельдшерсько-акушерський або медичний пункт тимчасового базування, можна також розміщувати бібліотеку. Таке приміщання набагато легше зробити комфортним. Наразі подібна модель організації простору вже є у таких селах громади: Онопріївка, Колодисте, Веселий Кут, Гордашівка, Романівка, Тальянки, Зеленьків. У Кривих Колінах та Кобриновій Греблі нині проводяться роботи з об’єднання. Надалі ж такі будинки хочуть організувати у всіх селах громади.

Щедрий котик працює

МЕШКАНЦЯМ Черкас припав до душі «Щедрий кіт» — скульптура у сквері «Юність», де охочі можуть пожертвувати кошти для підтримки безпритульних тварин. Щомісяця небайдужі містяни обдаровують котика. Так, у листопаді люди залишили у скарбничці понад сім кілограмів грошей, це 10 800 гривень. Поряд з гривнями благодійники кладуть котику іноземні монети. Несподіваним приємним сюрпризом став сертифікат на 300 банок українського корму для тварин, який, до речі, виробляють у Черкасах. Холодної зимової пори безпритульним пухнастикам такий подарунок просто не має ціни.

Пічка догляду потребує

ЗА ХОЛОДІВ через несправне пічне опалення або неправильну його експлуатацію зростає небезпека виникнення пожеж, люди опиняються взимку без даху над головою. Речниця Головного обласного управління ДСНС України Юлія Норовкова поінформувала, що цього року 168 із 1620 пожеж, зареєстрованих у краї, були спричинені порушеннями правил пожежної безпеки та несправними пічками. Внаслідок чого загинуло п’ятеро осіб і травмовано чотирьох. Рятувальники проводять профілактичні заходи з населенням, вже побували у понад 270 населених пунктах.