Архів
Середа,
27 грудня 2023 року

№ 52 (20044)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала
Олена КОЩЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Хто придумав скляні ялинкові прикраси?

КОЛИСЬ у нас на материку побутувала така родинна традиція: на Новий рік приносити у дім ялинку та класти під неї подарунки рідним і близьким. Вважається, що вперше святково вбирати ялинки почали в ХVII столітті у Франції. Їх прикрашали горіхами, випічкою, різними паперовими навощеними фігурками, цукерками, шишками і навіть грудочками цукру, який за тих часів був дуже коштовний. Цю традицію перейняли німці, але головною прикрасою їхньої ялинки були справжні ароматні яблука. За легендою, саме в Лауші — місті у Німеччині, розташованому на землі Тюрінгія, склодуви і почали видувати кульки для новорічних ялинок. Сталося це 1848 року, а пов’язано було з небувалим у тамтешніх краях неврожаєм яблук. Тож такі рожевощокі яблука з тоненьким дротяним гачком для підвісу стали прекрасним скляним замінником соковитих фруктів на святкових ялинках у багатьох німецьких родинах.

Згодом скляні новорічні яблучка почали масово виготовляти місцеві склодуви по всій Європі. І не тільки їх, а й гірлянди зі скляних намистин, кручені, облиті зсередини тонким шаром сріблястого свинцю бурульки, а ще різноманітні фрукти, шишки та різні об’ємні фігурки звіряток. Їх видували зі скла в спеціальні форми, після цього вироби розписували вручну. Разом із ними ще довго улюбленими ялинковими прикрасами були обгорнені у фольгу їстівні іграшки, випечені з тіста у формі зайчиків, білочок, фруктів і бурульок. Такі прикраси можна було зняти з ялинки й одразу з’їсти, натомість скляні іграшки не псувалися і могли використовуватися багато років.

І до сьогодні процес виробництва найневибагливішої новорічної іграшки зі скла досить копіткий. Щоб з’явитися на світ, майбутня прикраса повинна пройти непростий шлях видування, сріблення, фарбування і декорування. Так спочатку склодуви видувають із розплавленого скла заготовки для майбутніх іграшок. Далі зі скляних трубок-заготовок за дві хвилини потрібно встигнути «видмухати» тонку й легку тонкостінну кульку. Потім ці скляні кульки вручну сріблять ізсередини та фарбують ззовні в різні кольори. Завершує процес декоративне оздоблення новорічної прикраси. Художники віртуозно вимальовують пензлями зимові візерунки, пейзажі, казкових тварин і птахів, чарівні квіти. Останнім часом особливої популярності набули й витончені дизайнерські вироби. Серед них можна навіть побачити традиційні народні прикраси у формі ляльок-мотанок, янголів і коників.

Найбільша в Україні фабрика скляних ялинкових іграшок розташована неподалік Києва — в селищі міського типу Клавдієво-Тарасове.

Версія для друку          До списку статтей

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається що по горизонталі, що по вертикалі.

1. Частина приміщення, простір між двома стінами, що сходяться.

2. Зосередження думки або зору на чомусь.

3. Гурт коней на пасовищі.

4. Вияв недоброзичливого, осудливого ставлення до когось або чогось.

5. Дуже міцний грубий мотузок із волокна або дроту.

 

Загадки

Коли все бачиш, то її ніде ніколи не бачиш. А коли нічого не бачиш, то якраз вона і є перед очима.

* * *

Вона літає високо у небі, а не птиця, бо без пір’я і гнізд не в’є. Ще й час від часу сльози на землю ллє.

* * *

Чи є десь таке поле, де кінь через коня стрибає?

* * *

Ніхто не лякає, а вся тремтить.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове