Середа, 27 грудня 2023 року № 52 (20044)
http://silskivisti.kiev.ua/20044/print.php?n=53519

  • Відповідає «Соняшник»

Хто придумав скляні ялинкові прикраси?

КОЛИСЬ у нас на материку побутувала така родинна традиція: на Новий рік приносити у дім ялинку та класти під неї подарунки рідним і близьким. Вважається, що вперше святково вбирати ялинки почали в ХVII столітті у Франції. Їх прикрашали горіхами, випічкою, різними паперовими навощеними фігурками, цукерками, шишками і навіть грудочками цукру, який за тих часів був дуже коштовний. Цю традицію перейняли німці, але головною прикрасою їхньої ялинки були справжні ароматні яблука. За легендою, саме в Лауші — місті у Німеччині, розташованому на землі Тюрінгія, склодуви і почали видувати кульки для новорічних ялинок. Сталося це 1848 року, а пов’язано було з небувалим у тамтешніх краях неврожаєм яблук. Тож такі рожевощокі яблука з тоненьким дротяним гачком для підвісу стали прекрасним скляним замінником соковитих фруктів на святкових ялинках у багатьох німецьких родинах.

Згодом скляні новорічні яблучка почали масово виготовляти місцеві склодуви по всій Європі. І не тільки їх, а й гірлянди зі скляних намистин, кручені, облиті зсередини тонким шаром сріблястого свинцю бурульки, а ще різноманітні фрукти, шишки та різні об’ємні фігурки звіряток. Їх видували зі скла в спеціальні форми, після цього вироби розписували вручну. Разом із ними ще довго улюбленими ялинковими прикрасами були обгорнені у фольгу їстівні іграшки, випечені з тіста у формі зайчиків, білочок, фруктів і бурульок. Такі прикраси можна було зняти з ялинки й одразу з’їсти, натомість скляні іграшки не псувалися і могли використовуватися багато років.

І до сьогодні процес виробництва найневибагливішої новорічної іграшки зі скла досить копіткий. Щоб з’явитися на світ, майбутня прикраса повинна пройти непростий шлях видування, сріблення, фарбування і декорування. Так спочатку склодуви видувають із розплавленого скла заготовки для майбутніх іграшок. Далі зі скляних трубок-заготовок за дві хвилини потрібно встигнути «видмухати» тонку й легку тонкостінну кульку. Потім ці скляні кульки вручну сріблять ізсередини та фарбують ззовні в різні кольори. Завершує процес декоративне оздоблення новорічної прикраси. Художники віртуозно вимальовують пензлями зимові візерунки, пейзажі, казкових тварин і птахів, чарівні квіти. Останнім часом особливої популярності набули й витончені дизайнерські вироби. Серед них можна навіть побачити традиційні народні прикраси у формі ляльок-мотанок, янголів і коників.

Найбільша в Україні фабрика скляних ялинкових іграшок розташована неподалік Києва — в селищі міського типу Клавдієво-Тарасове.