Середа, 27 грудня 2023 року № 52 (20044)
http://silskivisti.kiev.ua/20044/print.php?n=53508

  • Ну і ну!        

Кому газ по 4 гривні?

Олег ГРИГОРЕНКО.

Напередодні новорічних свят споживачі стали масово отримувати через смс та Інтернет повідомлення про дуже бажаний «подарунок під ялинку» від нібито державної газопостачальної компанії «Нафтогаз України». Їм пропонують перейти на «соціальний тариф», який майже вдвічі нижчий за чинний.

ЗАМІСТЬ 7,96 грн за кубометр блакитного палива, скільки сьогодні платять майже всі домогосподарства країни, певним категоріям населення (багатодітним і малозабезпеченим сім’ям, військовослужбовцям та пенсіонерам) пропонують перейти на «соціальний тариф» у розмірі 4 грн за кубометр. Згідно з «акційною пропозицією», це треба встигнути зробити до 1 січня 2024 року. Але є одна важлива умова: належить наперед заплатити за певний обсяг кубів блакитного палива (на власний вибір). І зробити це можна, тільки відкривши посилання, яке відправники тут-таки прикріплюють до свого повідомлення-пропозиції. Як тільки людина так учинить, система попросить вказати суму платежу і, ясна річ, обсяг купленого наперед газу, свої прізвище та ім’я, номер банківської картки, її термін дії та тризначний секретний код верифікації картки, що на звороті. Далі залишається підтвердити платіж, ввівши у віконечко платіжної системи багатозначний цифровий код, який одразу ж звично надійде есемескою на телефон.

Багато хто вже встиг клюнути на таку «щедру» пропозицію та захотів нею скористатися. Про що тут же гірко пошкодував. Адже за лічені хвилини з банківського рахунка учасника «акції» списували не лише означену суму, а й усі гроші! Ясна річ, люди впадають у розпач. І, здогадавшись, що їх ошукано і що така новина поширюється в мережі з метою викрадення особистих банківських даних довірливих громадян, відразу звертаються із заявою до поліції. Але є і такі, що скаржаться в газопостачальну компанію: вимагають розібратися з платежами, навіть повернути вкрадені з рахунка кошти… Численні споживачі, що піймалися на гачок аферистів, обривають телефони кол-центру Нафтогазу, залишають гнівні повідомлення на його сайті…

А тим часом у Нафтогазі застерегли співвітчизників, щоб ті трималися подалі від заманливої пропозиції: «Інформація не відповідає дійсності. Жодного соціального тарифу на газ від Нафтогазу не існує. Це чергове ошуканство кібераферистів». При цьому наголошують, що їхня компанія встановила ціну на газ у сумі 7,96 грн за кубометр, і саме стільки платять 98% домогосподарств, тобто майже все населення України. Тариф залишатиметься незмінним «гарантовано до 1 травня 2024 року».

Водночас у Нафтогазі закликають громадян бути обережними та в жодному разі не вірити таким повідомленням і не переходити за посиланнями, які можуть пропонувати шахраї. Також ніколи не можна ділитися будь-якими особистими банківськими даними чи переводити куди-небудь гроші. Про що вже неодноразово попереджала читачів і наша газета, наводячи приклади з життя.

У зв’язку із поширенням у мережі неправдивої інформації про «соціальний тариф» Наф­тогаз готує звернення до правоохоронних органів — аби встановили джерело неправдивої інформації та припинили її розповсюдження. Це цілком може бути і ворожий вкид з метою дестабілізації суспільства, яке вкрай чутливо реагує на всі зміни у тарифній політиці.