Середа, 27 грудня 2023 року № 52 (20044)
http://silskivisti.kiev.ua/20044/print.php?n=53512

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Чи мають право пенсіонери-переселенці на надбавку у гірських регіонах? Ми з дружиною переїхали з Чугуєва Харківської області до Закарпаття, купили тут будинок і стали постійними жителями».

Василь ПІВЕНЬ.

с. ТибаваМукачівського району

Закарпатської області.

 

ЗГІДНО із законодавством подружжя й справді має право на таку надбавку після переїзду до гірського села. Закон не «прив’язує» можливість її отримання до факту народження саме в такому населеному пункті. Критерії отримання надбавки та гарантії соціального захисту громадян врегульовує Закон України «Про статус гірських населених пунктів в Україні».

Відповідно до нього, розмір державних пенсій, стипендій і всіх передбачених чинним законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, збільшується на 20 відсотків. Здійснюється це за кошти державного бюджету.

До речі, тарифні ставки і посадові оклади тих, хто працює або служить у гірській місцевості, також мають виплачувати в підвищених розмірах на 25 відсотків. Це окремо передбачено Постановою Кабінету Міністрів від 11 серпня 1995 року №648 «Про умови оплати праці осіб, які працюють у гірських районах».

Отож, щоб отримувати надбавку, пенсіонери мають одержати статус громадянина, який проживає, працює (навчається) на території гірського населеного пункту, а також відповідне посвідчення.

Для цього необхідно звернутися до:

• виконавчих органів сільських, селищних, міських рад;

• районних, районних у містах Київ та Севастополь державних адміністрацій;

• Центрів надання адміністративних послуг.

Посвідчення видається безкоштовно впродовж 30 календарних днів. При цьому необхідно мати і статус внутрішньо переміщеної особи із зазначенням нового місця проживання. Його можна отримати у перелічених вище місцях або з допомогою мобільного застосунку Дія.

Підстав для відмови у видачі «гірського» посвідчення законодавством не передбачено. Однак якщо вам усе-таки відмовляють, то рішення можна оскаржити лише в судовому порядку.

Після отримання посвідчення його необхідно пред’явити в органи Пенсійного фонду. Нагадаємо, що на сьогодні заяву на перерахунок пенсії можна подати в будь-яке управління Пенсійного фонду, незалежно від місця проживання або реєстрації. Можна це зробити і дистанційно через вебпортал електронних послуг ПФУ.

Насамкінець зауважуємо, до гірських населених пунктів належать такі, що розташовані у гірській місцевості, мають недостатньо розвинені сферу застосування праці та систему соціально-побутового обслуговування, обмежену транспортну доступність. Має збігтися відразу кілька критеріїв, щоб населений пункт віднести до категорії гірських. Один із головних — розташування на висоті 400 метрів і вище над рівнем моря на території, рельєф якої дуже розчленований байраками, водотоками тощо. Це місце, де земельні ділянки розташовані на крутих схилах і де люди фізично не можуть отримати достатньої кількості сільськогосподарських угідь. Сюди ж додаються кліматичні умови: холодна і тривала зима, прохолодне коротке літо, велика кількість опадів, мають місце селеві явища, повені, вітровали, снігові замети, сейсмічність землі. Перелік населених пунктів, яким надається статус гірських, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 1995 року №647.