Середа, 27 грудня 2023 року № 52 (20044)
http://silskivisti.kiev.ua/20044/print.php?n=53513

«У нас немає суперечностей із медициною»

Роман ВЕЗДЕНКО.

Голова Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Івано-Франківської архієпархії УГКЦ о. Ярослав Рохман — про те, чому церква підтримує вакцинацію проти COVID-19 та грипу.

 В УКРАЇНІ триває інформаційна кампанія «Шануйся, піклуйся, вакцинуйся», яку втілює проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» в тісній координації з МОЗ України та центрами контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ). Мета кампанії — покращити інформування про важливість вакцинації від COVID-19 та грипу, зокрема людей віком 60+, які є основною групою тяжкого перебігу цих хвороб.

Водночас у питанні просвітництва щодо необхідності вакцинації дуже важливою є позиція моральних авторитетів суспільства, одним із яких для українців є церква. Яким чином церква осмислює цю відповідальність і до яких заходів вдається, аби використати свій вплив на благо суспільства та людини, — про це розмова «Сільських вістей» з отцем Ярославом Рохманом.

— Отче Ярославе, Українська греко-католицька церква неодноразово декларувала своє прихильне ставлення до вакцинації, зокрема проти COVID-19. Чому така публічна позиція церкви необхідна?

— Від самого початку пандемії COVID-19 наша церква спиралася в цьому питанні на доказову медицину та виконувала вимоги органів державної влади. Коли карантинні правила дозволили врешті відвідування храмів, ми забезпечили всі необхідні умови: дистанцію між людьми, провітрювання приміщень, маски тощо. Вакцинація — це просто ще одна норма доказової медицини. Важливо підкреслити, що жодної суперечності між позицією церкви та медициною немає.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), єпископи, представники духовенства вакцинувалися проти COVID-19 одними з перших. Зробили це публічно, на камеру. Адже відомо, що особистий приклад переконливіший за будь-які слова. Я особисто також зробив рекомендовані щеплення проти COVID-19, зокрема нещодавно отримав бустер, бо вважаю це важливим для свого здоров’я. Також ми з родиною регулярно вакцинуємося проти грипу. Декілька років тому в мене був досвід дуже тяжкого перебігу цієї хвороби, після чого я дійшов висновку, що вакцинація є найкращою альтернативою. На жаль, цього епідсезону мені поки що не вдалося знайти вакцину проти грипу в аптечній мережі.

Блаженніший Святослав виокремив низку принципів, які відображають позицію церкви стосовно вакцинації. По-перше, вона має бути доступною для кожної людини. По-друге, щеплення повинне бути безпечним. І тут ми повністю покладаємося на державу та систему охорони здоров’я. І, по-третє, вакцинація має бути добровільною, тобто ми не можемо допускати примусу чи тиску.

Церква має непохитний авторитет у суспільстві, тому її співпраця в цьому питанні з державою є важливою.

— Чи можна обґрунтувати потребу вакцинації з точки зору християнської етики, антропології?

— Духовні та тілесні блага дуже часто поєднані. Ми виходимо з того, що вакцинація має на меті благо для конкретної людини і для суспільства загалом. Вакцинуючись, ви дбаєте не тільки про власну безпеку, але також про безпеку інших. Це питання, в якому ми маємо ставити в центр уваги не лише себе, а й загальне благо. Церква завше підтримує ті кроки, які принесуть добро і її вірянам, і громадянам держави загалом. Адже зрештою це ті ж самі люди. Ми не можемо жити в різних світах чи мислити відмінними категоріями.

— Чи може священник звертатися до теми вакцинації під час проповіді або спілкування з вірянами?

— Священник має говорити про те, що є для добра вірних, про вакцинацію в тому числі. Зрозуміло, що таких тем чимало. В розпал пандемії було багато звернень вищого духовенства, які зачитували в церкві. Пізніше священники могли обговорювати їх, знову і знову нагадувати вірянам ці тези.

Також у парафіях постійно відбуваються катехізації, навчання, зокрема і щодо медичних проблем. Ідеться, наприклад, про питання евтаназії, донорства крові, трансплантації органів тощо. Саме в рамках таких біоетичних навчань священники можуть говорити про вакцинацію.

У суспільстві існує чимало стереотипів, породжених зі слова «кажуть». Щоб їх прояснити, маємо посилатися на певний фундамент. У цьому разі таким фундаментом є соціальне вчення церкви та біоетика.

— Чи заохочує керівництво церкви до вакцинації проти COVID-19 та грипу представників кліру? Адже священники можуть належати відразу до двох груп ризику — медичної (бо серед них є люди старшого віку) та епідемічної (позаяк вони спілкуються з великою кількістю парафіян).

— Однозначно так. Церква усвідомлює ці ризики і належним чином реагує на них. Ми завжди прагнемо виконувати рекомендації медиків. Крім заохочення до вакцинації, священники також регулярно проходять різноманітні навчання заходів безпеки, зокрема стосовно правил гігієни, загрози інфекційних хвороб. Адже йдеться про благополуччя та здоров’я не тільки представників кліру, а і парафіян та їхніх родин.