Мікрокристалічний артрит Степан КОМИШИН,
ревматолог. Медичний діагноз «артрит» охоплює досить велику кількість різновидів: псоріатичний, герпетичний, вовчаковий, ревматоїдний, мікрокристалічний... За частотою виникнення на першому місці перебувають ревматичні артрити, зазвичай спровоковані потраплянням у суглоби інфекції, а також автоімунними процесами (коли імунітет бореться із суглобовими тканинами свого організму). НА ДРУГОМУ місці — мікрокристалічні артрити: коли біль у суглобах провокує відкладення кристалів солей у колінах, пальцях, плечах тощо. Сьогодні мова саме про захворювання, спровоковані «сольовими накопиченнями». Причини виникнення запалення, болю, набряку суглобів часто починаються з порушень обміну речовин в організмі внаслідок збою різних органів і систем, зокрема в роботі щитоподібної залози (через недостатність її гормонів), травного тракту, імунної системи. Тому важливо звернутися до лікаря за діагностикою. Перший крок — це обстеження суглоба, щоб визначити тип артриту і підібрати правильну терапію. Разом із медикаментозними засобами існують і натуропатичні. Їх також можна застосовувати з дозволу лікаря. Йод, гігієнічні процедури, самомасаж ЧАСТО порушення сольового обміну пов’язані з порушенням роботи щитоподібної залози. Тому важливо пройти обстеження в ендокринолога. А також здати аналізи на рівень йоду. Якщо його бракує, потрібно поповнити організм цим дуже важливим елементом. Зокрема, можна після консультації з лікарем приймати препарати з натуральних водоростей (їх продають в аптеках у вигляді таблеток, гелів тощо), а також кілька разів на тиждень урізноманітнювати свій харчовий раціон морською капустою та морською рибою. Протипоказання: алергія на йод і продукти моря, деякі автоімунні захворювання та деякі форми гіпертиреозу, індивідуальна непереносимість. Тому, купуючи препарати з морських водоростей, завжди читайте інструкції. Якщо вранці відчувається болюча скутість у суглобах, їх потрібно розминати з допомогою самомасажу всього тіла. Починайте з рук: потрушування, розтирання, стискання-розтискання пальців, погладжування та легкі простукування рук по всій довжині. Далі — обличчя, задня частина шиї, голова. Тут потрібна особлива ретельність, щоб пропрацювати дрібні м’язи, лімфатичні судини, капіляри. Потім — плечі, груднина, підребер’я, обминання живота за годинниковою стрілкою. Це все можна робити, лежачи в ліжку. А затим сісти й добре промасажувати ноги, стегна, стопи, пальці. Зазвичай ця процедура займає 10-15 хвилин. Вона дає відчутні результати досить швидко. Після самомасажу та гігієнічних процедур слід очистити ротову порожнину. Протягом 5 хвилин розсмоктувати чайну ложку якісної нерафінованої олії, яку потім потрібно виплюнути. Корисні добавки ЗАТИМ випити чайну ложку якісного риб’ячого жиру (можна замінити капсулами). Якщо його немає, з’їсти чайну ложку вмісту консервної банки «Печінка тріски» (після відкриття банки її уміст перекласти у скляний посуд, закрити кришкою, поставити в холодильник, зберігати не більше трьох днів). Після чого прийняти настоянку часнику або імбиру, можна хрону: 100 г залити 0,5 л горілки, закрити й поставити в темне місце на три тижні. Приймати по 5 крапель, розведених у столовій ложці води, протягом 1-2 місяців. Після настоянки корисно з’їсти столову ложку вітамінної «харчової добавки». Готують її так: узяти по склянці волоських горіхів, кураги, родзинок, сухої лимонної шкірки, насіння маку, а також пів склянки порошку шкаралупи курячих яєць (попередньо ретельно вимитої, висушеної, подрібненої до стану борошна; до цієї суміші додати стільки меду, скільки є всієї маси. Приймати раз на день уранці. Можна також приготувати «кальціуміт» (старовинний засіб для поліпшення обміну речовин, у тому числі й у кістковій і хрящовій тканинах): 10 лимонів, 6 яєць у білій шкаралупі, 300 г липового меду, 150 мл коньяку. Цілі свіжі яйця покласти в банку, вичавити лимони та їхнім соком залити яйця. Банку поставити в прохолодне темне та сухе місце, прикрити марлею. Через 8 днів підігріти мед на водяній бані до рідкого стану, вилити в банку з розчиненими яйцями, додати коньяк. Перелити вміст у пляшку з темного скла, позаяк світло збіднює кальцій. Перші 10 днів приймати по столовій ложці вранці до їди, а в обід та на вечерю — одразу ж після їди. Наступні три місяці — по столовій ложці вранці, потім місяць перерва. Зважайте: засіб зберігається два тижні, після чого стає непридатним. Тому його не можна готувати про запас у великій кількості. Фітонастій із семи трав ДЛЯ нормалізації травного тракту, а отже, нормального засвоєння потрібних суглобам речовин, можна приготувати настій із семи трав: — ромашка аптечна — 50 г (очищує слизову оболонку шлунка та кишківника, дезінфікує їх, нормалізує моторику, усуває метеоризм); — подорожник великий — 50 г (нормалізує кислотність, усуває тріщини та ранки на поверхні слизової оболонки в травному тракті, допомагає травленню); — календула — 100 г (знімає напруження в підшлунковій залозі, усуває запальні процеси, очищає печінку та жовчний міхур від метаболічних відходів, запобігає пухлинним процесам та фіброзним накопиченням не тільки в цих органах, а й у нирках); — кореневище валеріани — 30 г (заспокоює нерви, усуває утворення газів, справляє благотворний вплив на травлення); — подрібнені плоди шипшини — 50 г (забезпечують двома дуже важливими протизапальними вітамінами-антиоксидантами — С та А); — лист брусниці — 50 г (має слабку сечогінну дію, сприяє очищенню лімфи, є протизапальним засобом); — цмин піщаний — 100 г (справляє протизапальну, антибактеріальну, спазмолітичну дії. Але може підвищувати кров’яний тиск. Тому схильним до високого тиску замість цмину ліпше додавати до збору 1 ст. л. насіння кропу або фенхеля). Столову ложку збору подрібнених трав залити 0,5 л окропу, настояти ніч. Випивати по 100-150 мл із чайною ложкою свіжого соку лимона тричі на день за 10-15 хвилин до їди. Якщо лимонний сік викликає дискомфорт у шлунку, його можна прибрати. Курс — 40 днів. Після двотижневої перерви повторити. Цей трав’яний збір діє комплексно: сприяє поліпшенню стану судин, має протипаразитарний ефект, сприяє зміцненню імунітету. Після прийому настою лікарських трав можна одразу прийняти 10-15 крапель настоянки півонії (є в аптеках). Курс — 40 днів. Перерва 14 днів. Можна провести 2-3 курси. Настоянка півонії сприяє поліпшенню сну, нормалізації роботи щитоподібної залози, діє заспокійливо та знімає біль. Протипоказання: артеріальна гіпотензія (низький тиск), індивідуальна гіперчутливість до біологічно активних речовин, що містяться в лікарській рослинній сировині, період вагітності та годування груддю. Їжа — будівельний матеріал ЗВИЧАЙНО Ж, для поліпшення стану суглобів дуже важливе харчування — адже це будівельний матеріал для тканин. На сніданок корисно вживати будь-які каші з цільних крупів із салатом. Наприклад, гречана каша й терта на дрібну тертку морква з чорною редькою або квашена капуста (можна інші квашені овочі). Якщо сирі овочі зумовлюють здуття, можна готувати салати з варених буряків або капусти (білоголової, цвітної, броколі), моркви, гарбуза, приправляючи їх нерафінованою олією та спеціями за смаком. Корисним буде й не круто зварене яйце (2-3 рази на тиждень). На десерт — печені яблука, трохи меду. Обідати найліпше вегетаріанськими супами з різних крупів та овочів, присмачених спеціями (не на бульйоні, який небажаний за порушення сольового обміну). Корисним для суглобів і дуже смачним є суп із сочевиці — його бажано їсти 1-3 рази на тиждень. 1-2 рази на тиждень можна готувати рибний суп (краще рибна юшка; риб’ячу луску не викидати: варити в бульйоні, склавши в марлевий вузлик, який виймають і викидають після приготування супу). Із м’яса найліпшими є куряче та індиче, й тільки у вареному вигляді. М’ясні бульйони слід вилучити. Також в обід добре з’їдати кілька ложок салату. Бажано, щоб у ньому була морква, яка постачає потрібний для відновлення тканин вітамін А. Двічі-тричі на тиждень добре вживати морську капусту. А ось помідори потрібно вилучити в будь-якому вигляді. Для приправи до м’яса та риби можна використовувати домашні соуси: підварені журавлину, брусниці або печені яблука перетерти на пюре, додати до них трішки часнику, гірчиці, олії та інших спецій. Виходить дуже смачно та корисно. Вечеря має бути легкою: печена картопля, каші, запіканки, омлети тощо, причому не пізніше 19-ї години. Говорячи про правила харчування, дуже важливо відзначити два моменти. Перший — категорично не можна переїдати. Індивідуальна разова «доза» їжі — це неповна пригорща (трохи менше, ніж поміститься на дві долоні, щільно притиснуті одна до одної). Другий — їжу не можна їсти поспіхом, заковтуючи, потрібно обов’язково ретельно пережовувати кожен шматочок, кожну порцію, яка надходить до рота. Інакше утруднюється травлення їжі, вона починає бродити, погано засвоюється тощо. Потрібно стежити за вживанням рідини: не менш як 1-1,5 л для людей середньої статури (якщо немає протипоказань унаслідок захворювань серця, нирок та інших серйозних хвороб). Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем. |