Архів
Вівторок,
30 січня 2024 року

№ 5 (20049)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Найкращий аргумент — власний приклад

Роман ВЕЗДЕНКО.

Як сімейна лікарка Надія Бенько переконує пацієнтів старшого віку вакцинуватися проти COVID-19 та грипу.

СКІЛЬКИ б лікар не розповідав про важливість щеплення проти COVID-19 та грипу, та якщо він сам не вакцинований, переконати людей буде надзвичайно важко.

Саме тому сімейна лікарка Медичної студії Бенько (м. Івано-Франківськ) Надія Бенько завше охоче ділиться з пацієнтами інформацією про власний вакцинальний статус.

«Уже протягом 8 років я регулярно роблю щеплення проти грипу, — розповідає вона. — У 2015 році захворіла на цю недугу. Почувала себе жахливо — такий стан, ніби тебе збив потяг. Також маю чотири щеплення проти COVID-19: дві дози AstraZeneca та два бустери — Moderna і адаптовану до штаму «Омікрон» вакцину Comirnaty (Pfizer)».

Нагадуємо, що для додаткових бустерних доз можна застосовувати будь-яку з доступних вакцин проти COVID-19.

«Боятися варто хвороби, а не вакцини»

За словами Надії Бенько, люди старшого віку, для яких COVID-19 та грип є найбільшою загрозою, часто ставляться до вакцинації з певним острахом. Але якщо до таких пацієнтів знайти правильний підхід, то їх вдається переконати.

«У людей старшого віку зазвичай вже наявні хронічні захворювання — найчастіше серцево-судинні або цукровий діабет, — каже сімейна лікарка. — Я завжди пояснюю таким пацієнтам, що особа, яка має хронічні патології, більш схильна до тяжкого перебігу COVID-19 та грипу. І їй слід радше боятися самої хвороби, а не вакцини. Адже в абсолютній більшості випадків щеплення не справляє небезпечної побічної дії і тільки підсилює імунітет».

Як розповідає Надія Бенько, під час спілкування з пацієнтами вона може апелювати не лише до власного прикладу, а й також до досвіду своїх друзів та родичів, з якими людина перебуває в одній віковій категорії. Наголошує на важливості встановлення особистого емоційного контакту між сімейним лікарем та пацієнтом.

«Моя бабуся вже понад 10 років робить щеплення проти грипу»

«Інколи пацієнти самі запитують, чи є в мене бабця чи дідусь, — усміхається Надія Бенько. — Я відповідаю, що моїй бабусі 85 років. Вона чотири рази вакцинувалася проти COVID-19, тобто, крім двох щеплень, має також два бустери. А ще вже понад 10 років (тобто навіть довше за мене!) вона щороку вакцинується проти грипу. З моїх бабусь і дідусів вона єдина регулярно робила щеплення і також єдина, хто ще залишається з нами...»

Нагадуємо, що на сьогодні вакцинація є єдиним ефективним і безпечним методом захисту від тяжкого перебігу і можливих ускладнень COVID-19 та грипу.

«Любіть себе і своїх пацієнтів. Захищайте власне здоров’я — вакцинуйтеся! Хочу також звернутися до людей старшого віку. Ваші внуки і правнуки, на жаль, можуть бути носіями COVID-19 та грипу. Отже, вчасна ревакцинація — це ще й можливість без остраху брати участь у їхньому вихованні», — пояснює сімейна лікарка Надія Бенько.

Найважливіше — вакцинувати групи ризику

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, з початку епідсезону ГРВІ, тобто з жовтня 2023 року, в країні захворіли майже 2 млн 150 тис. осіб. Зокрема, медики зафіксували понад 126 тис. випадків COVID-19, а 620 людей внаслідок цієї хвороби, на жаль, померли. 80 летальних випадків зареєстрували від початку січня.

Згідно з чинними рекомендаціями, повний курс імунізації проти COVID-19 — це два щеплення та бустер, який роблять через 5 місяців. Водночас особам із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, до якої належать передусім люди у віці 60+, а також пацієнти з хронічними захворюваннями, рекомендують зробити два додаткові (сезонні) бустерні щеплення через 6 місяців після останньої вакцинації.

На відміну від країн Заходу в Україні найбільш вразлива до COVID-19 категорія осіб залишається також найменш захищеною. Якщо, наприклад, у Данії або Іспанії серед осіб у віці 60+ вакцинувалося близько 95%, то в нас цей показник удвічі нижчий.

З метою підвищення обізнаності щодо важливості вакцинації від COVID-19 та грипу, передусім для людей старшого віку, проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» в тісній координації з МОЗ України та центрами контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ) проводить інформаційну кампанію «Шануйся, піклуйся, вакцинуйся».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гряде скорочення виплат
Читати
Водогін майже прокладено
Читати
До освіти крізь терни
Читати
Аварії почастішали
Читати
Посилюють вітчизняний видобуток
Читати
Продовжують копати вугілля
Читати
Авто на мільярди
Читати
Стверджують, що були збитковими
Читати
Урожай попри труднощі
Читати
Визначили дати проведення НМТ
Читати
Медаль тепер не важлива
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове