Вівторок, 30 січня 2024 року № 5 (20049)
http://silskivisti.kiev.ua/20049/print.php?n=53647

Найкращий аргумент — власний приклад

Роман ВЕЗДЕНКО.

Як сімейна лікарка Надія Бенько переконує пацієнтів старшого віку вакцинуватися проти COVID-19 та грипу.

СКІЛЬКИ б лікар не розповідав про важливість щеплення проти COVID-19 та грипу, та якщо він сам не вакцинований, переконати людей буде надзвичайно важко.

Саме тому сімейна лікарка Медичної студії Бенько (м. Івано-Франківськ) Надія Бенько завше охоче ділиться з пацієнтами інформацією про власний вакцинальний статус.

«Уже протягом 8 років я регулярно роблю щеплення проти грипу, — розповідає вона. — У 2015 році захворіла на цю недугу. Почувала себе жахливо — такий стан, ніби тебе збив потяг. Також маю чотири щеплення проти COVID-19: дві дози AstraZeneca та два бустери — Moderna і адаптовану до штаму «Омікрон» вакцину Comirnaty (Pfizer)».

Нагадуємо, що для додаткових бустерних доз можна застосовувати будь-яку з доступних вакцин проти COVID-19.

«Боятися варто хвороби, а не вакцини»

За словами Надії Бенько, люди старшого віку, для яких COVID-19 та грип є найбільшою загрозою, часто ставляться до вакцинації з певним острахом. Але якщо до таких пацієнтів знайти правильний підхід, то їх вдається переконати.

«У людей старшого віку зазвичай вже наявні хронічні захворювання — найчастіше серцево-судинні або цукровий діабет, — каже сімейна лікарка. — Я завжди пояснюю таким пацієнтам, що особа, яка має хронічні патології, більш схильна до тяжкого перебігу COVID-19 та грипу. І їй слід радше боятися самої хвороби, а не вакцини. Адже в абсолютній більшості випадків щеплення не справляє небезпечної побічної дії і тільки підсилює імунітет».

Як розповідає Надія Бенько, під час спілкування з пацієнтами вона може апелювати не лише до власного прикладу, а й також до досвіду своїх друзів та родичів, з якими людина перебуває в одній віковій категорії. Наголошує на важливості встановлення особистого емоційного контакту між сімейним лікарем та пацієнтом.

«Моя бабуся вже понад 10 років робить щеплення проти грипу»

«Інколи пацієнти самі запитують, чи є в мене бабця чи дідусь, — усміхається Надія Бенько. — Я відповідаю, що моїй бабусі 85 років. Вона чотири рази вакцинувалася проти COVID-19, тобто, крім двох щеплень, має також два бустери. А ще вже понад 10 років (тобто навіть довше за мене!) вона щороку вакцинується проти грипу. З моїх бабусь і дідусів вона єдина регулярно робила щеплення і також єдина, хто ще залишається з нами...»

Нагадуємо, що на сьогодні вакцинація є єдиним ефективним і безпечним методом захисту від тяжкого перебігу і можливих ускладнень COVID-19 та грипу.

«Любіть себе і своїх пацієнтів. Захищайте власне здоров’я — вакцинуйтеся! Хочу також звернутися до людей старшого віку. Ваші внуки і правнуки, на жаль, можуть бути носіями COVID-19 та грипу. Отже, вчасна ревакцинація — це ще й можливість без остраху брати участь у їхньому вихованні», — пояснює сімейна лікарка Надія Бенько.

Найважливіше — вакцинувати групи ризику

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, з початку епідсезону ГРВІ, тобто з жовтня 2023 року, в країні захворіли майже 2 млн 150 тис. осіб. Зокрема, медики зафіксували понад 126 тис. випадків COVID-19, а 620 людей внаслідок цієї хвороби, на жаль, померли. 80 летальних випадків зареєстрували від початку січня.

Згідно з чинними рекомендаціями, повний курс імунізації проти COVID-19 — це два щеплення та бустер, який роблять через 5 місяців. Водночас особам із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, до якої належать передусім люди у віці 60+, а також пацієнти з хронічними захворюваннями, рекомендують зробити два додаткові (сезонні) бустерні щеплення через 6 місяців після останньої вакцинації.

На відміну від країн Заходу в Україні найбільш вразлива до COVID-19 категорія осіб залишається також найменш захищеною. Якщо, наприклад, у Данії або Іспанії серед осіб у віці 60+ вакцинувалося близько 95%, то в нас цей показник удвічі нижчий.

З метою підвищення обізнаності щодо важливості вакцинації від COVID-19 та грипу, передусім для людей старшого віку, проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» в тісній координації з МОЗ України та центрами контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ) проводить інформаційну кампанію «Шануйся, піклуйся, вакцинуйся».