Вівторок, 30 січня 2024 року № 5 (20049)
http://silskivisti.kiev.ua/20049/print.php?n=53644

  • На зв’язку — Херсонщина

Бізнес активізувався

Василь ГАЙ.

У ХЕРСОНІ попри постійні ворожі обстріли із окупованого лівобережжя Дніпра оживає малий бізнес. Торік до ділової активності долучилися понад 162 нові юридичні особи, ще 2,5 тисячі громадян зареєструвалися приватними підприємцями.

На брифінгу начальник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін наголосив, що у прифронтовому регіоні створюються сприятливі умови для ведення власної справи. Свідчення цьому той факт, що близько пів тисячі підприємців перереєстрували свою діяльність до Херсонської області. Крім того, близько двох сотень жителів степового краю підвищують кваліфікацію, отримують іншу спеціальність за ваучерами на навчання від Центру зайнятості.

У пріоритеті — обстеження степів півдня

ЗГІДНО з планом, першочергового обстеження та за необхідності очищення і розмінування потребують понад 512 тис. га сільгоспугідь, із яких у Херсонській — 248 тисяч гектарів. Загалом же пріоритетне повернення земель у господарську експлуатацію відбуватиметься у восьми регіонах. Про це розповіла перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки Юлія Свириденко.

Повертають землю селянам

ТИМ часом у Нововоронцовській громаді відновилося розмінування земель сільськогосподарського призначення. Про це повідомив начальник Нововоронцовської військової адміністрації Андрій Селецький.

Лише за два тижні фахівці інженерних військ очистили від мін, фугасів, інших небезпечних предметів майже 1,6 тисячі гектарів сільгоспугідь. Допомагатимуть українським піротехнікам знешкоджувати вибухонебезпечні боєприпаси у населених пунктах нові роботизовані комплекси. Ця вкрай необхідна техніка надійшла в Україну від уряду Канади в рамках технічної допомоги.

Не скорились окупантам

ХЕРСОНСЬКІ науковці видали чергову книгу про існування жителів обласного центру в умовах окупації. Її автор — доктор історичних наук місцевого державного університету Олександр Черемісін.

«Літопис цивільного спротиву Херсона у вимірах повномасштабної агресії росії проти України у 2022 році» складається із 27 історій незламних українців, котрі зуміли пережити тривале поневолення, не зрадивши Вітчизну.

Робоча група, створена при одному із найстаріших вишів на Півдні України, продовжує працювати над літописом окупації та спротиву херсонців.

«Людина справжня» чи невдаха?

МІЖНАРОДНА прем’єра фільму «Редакція», який знімався в області за пів року до повномасштабного вторгнення росії, режисера Романа Бондарчука відбудеться у лютому на кінофестивалі Берлінале. Кінофестиваль стартує в Берліні 15-25 лютого.

Сюжет стрічки розповідає історію молодого співробітника природничого музею Юри, котрий стає свідком підпалу лісу та фіксує це на фото. Головний герой несе відзняті знімки до редакції місцевої газети, але матеріал нікого не зацікавив. Юра починає працювати журналістом. Його наївне бачення світу руйнується у вирі брехливих новин, корупційних схем і фальсифікованих виборів. Герой має вирішити, хто він: представник напівзниклого виду «людини справжньої» чи невдаха?