Вівторок, 6 лютого 2024 року № 6 (20050)
http://silskivisti.kiev.ua/20050/print.php?n=53658

  • Неоголошена війна

Не горить і не палає — допомога зачекає

Михайло ВЕДМІДЬ.

НАЙГОЛОВНІШИМИ подіями минулого тижня, які можуть стати вирішальними для долі України, були питання надання їй значної фінансової допомоги від Євросоюзу та ситуація з імовірним усуненням із поста Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Щодо першого, то все вийшло якнайкраще. На спеціальній зустрічі Європейської Ради глави держав та урядів усіх 27 країн ЄС ухвалили рішення створити в рамках багаторічного бюджету Європейського Союзу так званий Український фонд у розмірі 50 мільярдів євро. Зазначається, що кошти будуть спрямовані на негайну фінансову підтримку дієздатності Української держави та на відновлення і відбудову країни протягом наступних чотирьох років.

Це, безумовно, певний прорив на фінансовому фронті. Гроші від європейських парт-нерів допоможуть Україні вистояти у борні з країною-агресоркою, позаяк остання не полишає сподівань захопити якнайбільше чужої території чи й узагалі ліквідувати українську державність.

На жаль, подібного успіху не сталось у справі надання Україні пакета допомоги на суму понад 60 млрд доларів від нашого заокеанського партнера — пакета давно обіцяного та довгоочікуваного. Тут каменем спотикання стали внутрішньополітичні чвари у найвищих ешелонах влади США. Втім, запевняють у Білому домі, надія на ухвалення позитивного для України рішення ще не зникла, й обіцянки успішного розв’язання проблеми залишаються в силі. Як цяцянки. Але особливої радості вже нема. Тим паче, наприкінці минулого тижня спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що найближчими днями Палата проголосує за окремий законопроєкт про надання допомоги Ізраїлю на $17,6 мільярда (а не $14,3 мільярда, як передбачалося раніше). Що ж до допомоги Україні, то це, виходить, «не горить»…

А тут іще й внутрішні військово-політичні негаразди, пов’язані з нібито усуненням із посади Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Нагадаємо: у понеділок, 29 січня, з’явилася неофіційна інформація, буцімто Володимир Зеленський звільняє Валерія Залужного з посади. Новина буквально збурила суспільство і для багатьох виявилася шокуючою. Відразу ж посипалися відповідні коментарі, заяви та заклики. І хоча прессекретар Президента та Міністерство оборони спростували інформацію, широке обговорення події не припинилося.

Зокрема й на Заході. Так, видання The Economist поінформувало, що Залужному запропонували посаду Секретаря РНБО, проте він відмовився. На його місце можуть призначити Кирила Буданова чи Олександра Сирського (вони, за відомостями інших західних ЗМІ, відмовилися). У The New York Times написали, що Головком не був звільнений через витік новини у ЗМІ. Трохи згодом у CNN повідомили, нібито Зеленський збирається оголосити про звільнення Головнокомандувача «найближчими днями». Невизначеність ситуації наприкінці минулого тижня підсумували у The Washington Post: «Затримка свідчить про нерішучість Президента, керівника Офісу президента Андрія Єрмака та міністра оборони Рустема Умєрова або про сум’яття, оскільки потенційні кандидати, можливо, не бажають братися за цю роботу, враховуючи слабкі перспективи покращання ситуації на полі бою в Україні найближчим часом».

Відреагували на резонансну новину і на росії. Та ще і як! Тамтешні пропагандисти створили й активно поширювали у російських Telegram-каналах фейк, що Залужний після інформації про свою відставку закликав Сили оборони влаштувати демарш на Київ і захопити владу. Цю чергову пропагандистську аферу розвінчали у вітчизняному Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Його спеціалісти зазначили, що відеофейк був згенерований із допомогою штучного інтелекту, за основу росіяни взяли звернення «залізного» генерала з нагоди Дня Збройних сил України 6 грудня 2023 року. «В оригінальному відео змінили колірну гаму та розмили фон, — пояснили у Центрі й додали: — Фейкороби також заповнили відеоряд типовим набором кремлівських наративів, таких як: «Повний провал на фронті», «тотальна корупція в Україні», «терористичні акти Зеленського», «солдатів відправляють на забій».

Тут варто не забувати, що інформаційна війна триває 24 години на добу, брехливі «качки» від фейкометів вилітають, аж гай шумить. І це дуже небезпечно, бо вони потужно впливають на підсвідомість. Те ж саме, за великим рахунком, стосується й офіційної інформації з кремля. За своїм змістом вона нерідко мало чим відрізняється від брудних фейків чи може їх і переплюнути.

Тим часом, користуючись ситуацією — як із Залужним, так і з наданням західної допомоги Україні, — російські війська поновили і посилили наступальні дії на всіх напрямках довжелезного фронту. Як заявив міністр оборони рф шойгу, російські війська перейшли від «активної оборони» до захоплення «стратегічної ініціативи». Он як!

Тим часом представник Сухопутних військ Володимир Фітьо запевнив, що зараз захисники України цілодобово зводять лінії оборони на фронті: «Цілий комплекс споруд, які будують цілодобово на всіх ключових точках, які визначило командування. Робота не зупиняється, вона ведеться і на північних кордонах». А за словами спікера 47-ї ОМБр Дмитра Лазуткіна, для українських захисників, які перебувають у найгарячіших точках фронту, основною складністю є безупинне внутрішнє напруження і моральна втома. «Це виснажливо, коли ви постійно перебуваєте в такому стані. Проте є розуміння мети нашої боротьби, підтримка з боку побратимів, віра в командирів — це те, що підтримує і допомагає, — сказав Лазуткін і додав: — Багато хто чекає на мобілізацію, появу нових вмотивованих бійців і ротацію. Нам потрібен відпочинок і заміна сил».

До речі, Володимир Зеленський в інтерв’ю німецькому телеканалу розповів, що Україна має армію чисельністю майже мільйон чоловік — ідеться про 880 000 солдатів. Це більше за цифру в 617 тисяч росіян, яку оприлюднив володимир путін як контингент росії на війні проти України.

Нам би до цього ще і перевагу в озброєнні та боєприпасах… Тоді всі спірні та сумнівні «питання» були б зняті з порядку денного.