Вартість молока зросла Підготувала ВЖЕ ТРИ десятиліття поспіль виробництво молока в Україні оновлює історичні мінімуми. За даними Держстату, станом на 1 грудня минулого року в країні налічувалося 1,3 млн корів (із них 0,38 млн голів — у сільгосппідприємствах) — на 6,3% менше, ніж торік. Сирого молока було вироблено 6,8 млн тонн: господарства населення показали результат у 4,3 млн тонн, а в агропідприємств він значно скромніший — 2,6 млн тонн. Утім, загальний показник на 5,8% менше від позаторішнього. При цьому, зауважують фахівці, вітчизняні виробники молока втрачають свою основну конкурентну перевагу — дешеву сировину. Зокрема, якщо торік у липні ціни на сировину пересічно становили 11,6 грн/кг, то до грудня вони підскочили на третину — до 15,4 грн/кг, повідомила Спілка молочних підприємств України. У перерахунку на євро вартість сягнула 41 євро за 100 кг. Як наслідок, різниця між рівнем цін в Україні та країнах ЄС теж постійно зменшується. Якщо у квітні-травні 2023 року ціна молока-сировини в нашій країні становила 70% від середнього показника у тій же Польщі, то з жовтня вона дорівнює близько 90%. Цукрозаводи працюють ВІННИЧЧИНА — «солодкий» край: на її частку припадає 22% полів із цукровими буряками в Україні. Торік фермери регіону збільшили площу посівів на 6000 га і зібрали близько 2,5 млн тонн коренеплодів за середньої врожайності 456,5 ц/га (позаторік — 487,4 ц/га). Протягом нинішнього сезону на заводи надійшло 2,9 млн тонн цукрових буряків — на 19% більше, ніж минулого, із яких вироблено майже 2,8 млн тонн цукру-сирцю (показник на 22% вищий за аналогічний позаторішній період). На кінець 2023-го область виробила 400 000 тонн готового продукту — близько 25% від загального обсягу в Україні. Для порівняння, позаторішній показник сягав 360 000 тонн. Станом на сьогодні продовжують працювати чотири заводи. Як очікується, цукру поточного сезону буде вироблено на 20% більше, ніж минулого. |