Вівторок, 6 лютого 2024 року № 6 (20050)
http://silskivisti.kiev.ua/20050/print.php?n=53671

  • Спорт

Наловили медалей

Микола МОТОРНИЙ.

Плавання. 10 нагород — такий здобуток українців на міжнародних змаганнях із плавання у Люксембургу. У скарбничці нашої збірної 2 золоті, 4 срібні та 4 бронзові медалі. Золотими призерами стали Олексій Грабаров (400 м комплексним плаванням) та Антон Денисенко (200 м комплексним плаванням). У змаганнях взяли участь майже 500 спортсменів із 30 країн.

У НОК України. Експертна комісія Національного олімпійського комітету назвала найкращих українських спортсменів січня-2024. Перемогла біатлоністка Христина Дмитренко, яка виборола «бронзу» на чемпіонаті Європи з біатлону в спринтерській гонці на 7,5 км (м. Брезно-Осрблі, Словаччина). Її особистий наставник Олександр Ворчак став лауреатом у номінації «Найкращий тренер січня 2024 року».

«Найкращим юним спортсменом січня 2024 року» визнано Ярослава Лавренюка — срібного призера ІV зимових Юнацьких Олімпійських ігор зі скелетону (провінція Канвондо, Республіка Корея) та бронзового призера чемпіонату світу серед юніорів (м. Ліллегаммер, Норвегія). Серед тренерів переміг Сергій Лавренюк.

Допінговий скандал. Міжнародний союз ковзанярів (ISU) позбавив російську фігуристку Камілу Валієву, яка виступала під нейтральним прапором, «золота» Олімпіади-2022 в Пекіні та анулював результати спортсменки. У росіянки — позитивний допінг-тест, результати якого виявили вже після того, як вона стала чемпіонкою.

Таким чином, «нейтральна» збірна опустилась у командному турнірі фігуристів із першого місця на третє — після США та Японії.

Спортивний арбітражний суд (CAS), який розглядав цю справу майже два роки, дискваліфікував Камілу Валієву на 4 роки за порушення антидопінгових правил. Російську фігуристку позбавили й «золота» чемпіонату Європи, яке вона здобула в січні 2022-го.