Вівторок, 6 лютого 2024 року № 6 (20050)
http://silskivisti.kiev.ua/20050/print.php?n=53672

  • Зимова грядка

Витривала «брюсселька»

Марія КРАМАР.

ОЛЕНА Приходько із села Малечковичі, що неподалік Львова, зібрала з городу брюссельську капусту аж після Нового року. Маленькі зелені головки добре перенесли грудневі морози та сніг. Однак господиня вирішила надалі не залишати їх просто неба, адже синоптики прогнозували у середині січня зниження температури до -18°С.

Зібрані качанчики вона спочатку відварила, потім додала трішки масла, різних приправ і посипала сушеними пелюстками чорнобривців. Вийшла неабияка смакота.

Пані Ольга вже кілька років вирощує цей овоч, полюбила його за смакові якості і високий уміст поживних елементів. «Качанчики брюссельської капусти дуже популярні у європейських кулінарів, — каже вона. — В Україні вони менш поширені, а дарма».

Торік дбайлива гоcподиня вперше виплекала «брюссельку» із власного насіння. Це був середньоранній сорт Розелла, який вирізняється значною кількістю солей калію, магнію та заліза. «Ці рослини потребують простору. Оптимальна відстань між рядками повинна становити 90-120 см, а між рослинами — не менше 30 см, — ділиться досвідом пані Ольга. — Брюссельська капуста не любить надмірного тепла. Для успішної вегетації температура має бути не вища за +18°С. У полуденний час навіть доводилося прикривати листочки від прямих сонячних променів. Також спекотної погоди не обходилося без поливів. Особливо потрібна вода у період формування качанчиків. Кущики виросли міцними, метрової висоти. Стебла були всіяні чималенькими округлими капустинками».

На зиму на грядці ґаздиня залишила 5 кущів своїх улюблениць. Листя не обрізувала, тож холодного періоду воно накривало головки. Каже, це була експериментальна партія. Тепер знатиме, що «брюсселька» спокійно витримує холоди. Відтак наступного сезону планує висадити більше кущиків, а врожай збиратиме ще пізніше — аж навесні.