Навіщо насінинам соняшнику олійний жир? Взагалі не тільки насіння соняшнику містить ліпідну (жирову, масляну або олійну) речовину. Багаті на неї зародки зернових культур, насіння гарбузa, томатів, тютюну, чаю, кісточки винограду та плодових дерев… Але найбільше олії у ядрах волоського горіха, арахісу та ліщини звичайної — (60-70%), насінні соняшнику, ріпаку і рицини (близько 55%), льону, маку, гірчиці (до 52%), коноплі, в терені, груші, редьці дикій (від 35 до 38%), ядрах кісточок вишні (30%)… Якщо сказати образно, то це як високопоживна їжа для організму підлітка, що швидко росте і розвивається. Такою — високопоживною — їжею ще може бути крохмаль (як у насінні злаків або жолудях дуба) та ще низка інших речовин і мінералів. Річ у тому, що коли будь-яке насіння проростає, то йому потрібно дуже багато енергії, перш ніж воно розгорне листочки і почне самостійний фотосинтез. Тому насіння зазвичай містить добрий запас різних поживних речовин. До речі, олія насіння соняшнику є багатим джерелом ненасичених жирних кислот, які організм людини не може виробляти самостійно. Лінолева кислота, що міститься в олії насіння соняшнику, зміцнює імунітет, допомагає організму протистояти інфекціям. |