|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував |
Версія для друку До списку статтей Не вживайте канцерогенних продуктів Марія ВАНДА, сімейний лікар. ПІД час смаження харчових продуктів за високої температури не тільки руйнуються вітаміни та поживні речовини, що входять до їхнього складу, а й відбувається високотемпературна денатурація білків і жирів, у результаті чого утворюються канцерогени, такі, як бензопірен і гетероциклічні аміни. У результаті корисні продукти можуть стати джерелом небезпечних канцерогенних речовин, що спричиняють рак. Тож, готуючи їжу, намагайтеся вибирати щадні способи приготування. Приміром, замість смаження яйця зваріть його. Нещодавно міжнародне агентство з дослідження раку Всесвітньої організації охорони здоров’я додало до офіційного списку канцерогенів мариновані продукти. Вони містять велику кількість нітритів, які, сполучаючись із продуктами розкладання білка в шлунку, сприяють утворенню канцерогенних речовин. Тому ці продукти також не варто вживати часто. Небезпечними визнано й продукти з переробленого м’яса, включно із шинкою, сосисками, беконом, в’яленим та копченим м’ясом, м’ясними консервами. Головним чинником небезпеки таких продуктів для здоров’я є вміст у них нітриту натрію. Всесвітня організація охорони здоров’я ще 2016 року внесла продукти з переробленого м’яса до списку канцерогенів класу 1, тобто продуктів, які з великою ймовірністю можуть спричиняти онкозахворювання. Версія для друку До списку статтей |