Не вживайте канцерогенних продуктів Марія ВАНДА, сімейний лікар. ПІД час смаження харчових продуктів за високої температури не тільки руйнуються вітаміни та поживні речовини, що входять до їхнього складу, а й відбувається високотемпературна денатурація білків і жирів, у результаті чого утворюються канцерогени, такі, як бензопірен і гетероциклічні аміни. У результаті корисні продукти можуть стати джерелом небезпечних канцерогенних речовин, що спричиняють рак. Тож, готуючи їжу, намагайтеся вибирати щадні способи приготування. Приміром, замість смаження яйця зваріть його. Нещодавно міжнародне агентство з дослідження раку Всесвітньої організації охорони здоров’я додало до офіційного списку канцерогенів мариновані продукти. Вони містять велику кількість нітритів, які, сполучаючись із продуктами розкладання білка в шлунку, сприяють утворенню канцерогенних речовин. Тому ці продукти також не варто вживати часто. Небезпечними визнано й продукти з переробленого м’яса, включно із шинкою, сосисками, беконом, в’яленим та копченим м’ясом, м’ясними консервами. Головним чинником небезпеки таких продуктів для здоров’я є вміст у них нітриту натрію. Всесвітня організація охорони здоров’я ще 2016 року внесла продукти з переробленого м’яса до списку канцерогенів класу 1, тобто продуктів, які з великою ймовірністю можуть спричиняти онкозахворювання. |