Вівторок, 27 лютого 2024 року № 9 (20053)
http://silskivisti.kiev.ua/20053/print.php?n=53762

Поживна і цілюща

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

Йдеться про звичайну цибулю, яка є дієвим доповненням до оздоровлення: допоможе швидше прогнати застуду, бронхіт, ангіну, також буде помічною у боротьбі з паразитами, наривами та багатьма іншими хворобами. На здоров’я благотворно впливає і вживання цибулі.

«Хімлабораторія» проти бактерій, тромбів, атеросклерозу

ЦИБУЛЯ містить великий перелік вітамінів. Холін (В4) поліпшує передачу нервових імпульсів і пам’ять. Аскорбінова кислота (С) зміцнює імунну систему, захисні механізми на клітинному рівні. Біотин (Н) регулює обмін жирів, білків, синтезує колаген (білок). Нікотинова кислота (РР) забезпечує тканинне дихання, бере участь у метаболізмі, знижує холестерин. Альфа-токоферол (Е) захищає оболонки клітин від ушкодження, бореться з вільними радикалами. Піридоксин (В6) бере участь у формуванні еритроцитів, обміні жирів, допомагає головному мозку засвоювати глюкозу. Каротин (А) поліпшує стан імунної системи, знімає очну втому.

Крім цього, в цибулі багато кремнію, фосфору, калію, хлору, сірки, марганцю, заліза, хрому, йоду, цинку, кальцію, магнію, натрію, міді, фтору та кобальту, які вкрай потрібні для міцного здоров’я.

Цей овоч насичений рослинними хімічними речовинами, що мають як антиоксидантну, так і протизапальну дії. При регулярному вживанні ці сполуки захищають від хронічних захворювань, сприяють профілактиці раку та діабету.

Один з антиоксидантів у цибулі — кверцетин — має протизапальний ефект і сприяє зниженню артеріального тиску, зменшує ризик розвитку інфаркту та інсульту, запобігаючи появі тромбів, а також допомагає контролювати холестерин. Є дані, що кверцетин здатний зменшувати запалення сечового міхура, полішує стан простати. Учені довели, що він знижує вираженість алергічних реакцій, зупиняючи вироблення гістаміну в організмі.

До важливих фітонутрієнтів (природних сполук) цибулі також належать дисульфіди, трисульфіди та цепаїн, які беруть участь у підтримці загального здоров’я та боротьбі зі шкідливими бактеріями.

Щоденне її вживання допомагає підвищити щільність кісток у жінок після настання менопаузи, зокрема, на 20 відсотків знижує ймовірність перелому шийки стегна порівняно з вилученням цього продукту з раціону.

Хром, що міститься в цибулі, допомагає регулювати рівень глюкози в крові, а сірка прискорює вироблення інсуліну. У пацієнтів із цукровим діабетом учені відзначили нормалізацію рівнів ферментів печінки та зниження рівня глюкози в крові у разі вживання сирої цибулі.

Рецепти «цибулевого оздоровлення» за різних захворювань

Від грипу, застуди та ангіни допоможуть цибулеві інгаляції. Для цього подрібнюють (ліпше на тертці) 1-2 цибулини, після чого хворого, що нахилився над ємністю з цибулею, накривають великим рушником або складеним удвічі простирадлом. Вдихати леткі речовини, що виділяються, рекомендується протягом 10 хвилин, повторюючи процедури двічі-тричі на день до одужання. Проти застуди також добре допомагає цибулевий сироп. Для його приготування потрібно подрібненою цибулею наповнити пів пляшки, засипати цукром, добре струсити й поставити на 5-7 днів у тепле місце. Одержаний сироп процідити. Приймати 4-5 разів на день по столовій ложці. Цей засіб вважається ефективним не тільки в разі застудних захворювань, а й за бронхітів (як гострого, так і хронічного).

Від бронхіту та надсадного кашлю можна використовувати цибулю з медом. Змолоти на м’ясорубці 0,5 кг цибулі, змішати з 400 г цукру та 50 г меду, влити літр води, ретельно перемішати, довести до кипіння та варити на слабкому вогні протягом трьох годин. Охолодити, зберігати в щільно закритій ємності в холодильнику. Вживати по столовій ложці тричі на день за пів години до їди.

У разі ангіни рекомендовано свіжовичавлений цибулевий сік. Застосовують чистий сік або суміш із рідким медом (1:1). Чайну ложку суміші (рекомендується розсмоктувати, а не ковтати відразу) приймають 3-4 рази на день за 30 хвилин до їди.

За остеохондрозу та радикуліту корисно вживати сік цибулі з медом у пропорції 1:1. П’ють його курсами: протягом місяця тричі на день по столовій ложці за 20 хвилин до їди, потім тижнева перерва — й можна повторити. За геморою рекомендується змішати сік цибулі з медом у співвідношенні 1:2 і приймати по чайній ложці до їди 3-4 рази на день.

Настій цибулі застосовується за діабету: 2-3 подрібнені цибулини залити 2 склянками теплої води, витримати 7-8 годин, процідити. Пити настій по 100 мл тричі на день перед їдою.

У разі атеросклерозу, особливо склерозу мозку, рекомендують суміш цибулевого соку з молоком. Для її приготування натерти на дрібній тертці цибулю, віддушити, змішати з молоком у пропорції 1 до 1. Приймати по столовій ложці тричі на день за годину до їди або через 2-3 години після їди.

Як глистогінний засіб використовують спиртову настоянку цибулі. Для цього подрібненою цибулею наповнити половину пляшки, залити горілкою або спиртом, щільно закрити. Настоювати в темному теплому місці 10 днів, процідити. Приймати по 1-2 столові ложки двічі на день за 30 хвилин до їди протягом двох тижнів.

Зовнішнє застосування: аплікації, мазі, суміші

Протизапальні, бактерицидні, ранозагоювальні властивості цибулі дають підстави використовувати її за наривів, фурункулів. Є кілька варіантів застосування, один із них такий: цибулину спекти в духовці, розрізати, прикласти теплою до нариву та прибинтувати. Міняти пов’язку щодня, повторюючи процедуру, поки нарив або фурункул не розкриється.

Другий варіант: цибулю натерти на тертці, загорнути в марлю або тонку тканину, прикласти до хворого місця та прибинтувати. Пов’язку міняти щодня. Такий засіб зменшує болючість, допомагає очистити рану від гною, сприяє загоєнню.

Можна приготувати мазь із цибулею для очищення фурункулів. Для цього взяти дві частини печеної цибулі та одну частину натертого господарського мила, розтерти й добре змішати. Прикладати на фурункул кілька разів на добу, закріпивши пластиром.

За перших ознак герпесу на губах змащувати уражену ділянку шкіри сумішшю свіжого соку цибулі та рослинної олії (ліпше шипшини, обліпихи або гарбуза) в пропорції 1:1 (повторювати кілька разів на день). Одночасно протягом тижня вживати цибулевий сік: 2-3 столові ложки тричі на день через годину після їди. Пити сік за такою схемою можна й у профілактичних цілях — по тижню весною та восени.

Протипоказання й обмеження. Вживання цибулі (особливо в сирому вигляді) може посилювати печію в людей із захворюваннями травного тракту, а також сприяти метеоризму та здуттю живота. З обережністю свіжу цибулю потрібно вживати людям із захворюваннями печінки — за гепатитів, жирового гепатозу, цирозу. Не рекомендують цей овоч у разі серцевої недостатності, порушення ритмів серця. Не можна їсти сиру цибулю в період загострення бронхіальної астми, аби не спровокувати напад. У гіпертоніків за надмірного вживання можливе підвищення артеріального тиску.

Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.