Архів
Вівторок,
5 березня 2024 року

№ 10 (20054)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • Незламні

Iз тих, хто наближає Перемогу

Віталій НАЗАРЕНКО.

Фото з архіву
Станіслава Шевельова.

Прикордонник, кінолог, кулеметник, піротехнік — це все про мужнього жителя Чернігівщини Станіслава Шевельова. За кілька місяців до повномасштабної війни він придбав хату та землю у віддаленому селі, щоб побудувати там центр для навчання собак. Але вторгнення російської орди внесло корективи, і чоловік спершу став добровольцем-спецпризначенцем, а потім професійним сапером.

Найвідданіші й найсумлінніші

МИ розмовляємо зі Станіславом на подвір’ї старенького обійстя. За високим парканом посеред двору — добротні вольєри з німецькими вівчарками. Навкруги — роздолля! Таке мальовниче місце чоловік обрав для розвитку справи свого життя — центру для навчання собак.

Професію кінолога чоловік опанував іще в армії. «Служити почав 1999 року, потрапив у прикордонні війська за призовом, — розповідає Станіслав. — Дев’ять років був у їхніх лавах». Перша собака — німецька вівчарка. Стас каже, що тварина обрала його сама. «Треба віддати їй належне: вона виховала в мені кінолога, — усміхається чоловік. — Навчила й показала, як повинен працювати пес».

За словами Станіслава, не всі собаки підходять для тих чи інших завдань, так само як і люди. За своє життя чоловік зустрічав і тренував їх багато, зокрема і відомого пса Патрона, та все ж улюбленою залишається німецька сторожова. Кінолог повинен мати неабияке терпіння і сміливість. На думку Станіслава Шевельова, цю професію може опанувати не кожний.

Після дев’яти років служби із собаками на кордоні чоловік вирішив зайнятися приватною практикою. У 2015-му йому запропонували посаду начальника кінологічної служби в облуправлінні ДСНС. Через три роки, після закінчення контракту, — знову «вільні хліба» і започаткування власної дресирувальної школи. Однак згодом плани довелося змінити.

Оборона Чернігова

КОЛИ почалася велика війна, Станіслав не став чекати, поки йому принесуть повістку, а першого ж дня взяв у руки зброю і став на захист свого міста.

— 24 лютого о 5-й ранку подзвонив товариш і сказав, що почалось... Я скочив у машину і поїхав у Чернігів, звідки забрав доньку, привіз її в село і повернувся назад, — оповідає свою воєнну історію чоловік. — Коли приїхав у місто, то побачив багато різношерстого люду зі зброєю в руках. Іти абикуди й аби до кого не хотілося, згодом дорогою зустрів добре споряджених бійців. Підійшов до них, представився й запитав, чи можна з ними. З’ясувалося, це були хлопці з Сьомого центру Сил спецоперацій (ССО). Запитали, що маю із собою. У мене була тільки рушниця. Зважаючи на мою статуру, призначили кулеметником. Але на той час у підрозділі стріляти не було з чого.

Щоправда, опісля кулемет у «Шеви» (такий позивний дали йому побратими. — Авт.) таки з’явився. Це був трофей із російського «Тигра». Ворожу машину спецназівці підбили поблизу Халявина. До речі, основу Сьомого центру ССО становили учасники українського Добровольчого корпусу «Правий Сектор», а командував чернігівським підрозділом досвідчений військовий Володимир Число. Це було одне з найбільш боєздатних та вмотивованих формувань, які обороняли Чернігів. Відтак підрозділ, у якому воював «Шева», перебував у найгарячіших точках та виконував найскладніші завдання.

— Першу ніч ми провели за розпорядженням голови міста в мерії, бо очікували висадки десанту на площі, і нас залишили обороняти будівлю, — пригадує Станіслав Шевельов. — Зранку підрозділ відправили в мікрорайон ЗАЗ. Там ми пробули дві доби й обзавелися трофеями. Пізніше нас спрямували на Киїнку, звідки очікували прориву ворожих колон на Чернігів. Періодично наші штурмові групи виїжджали по всьому місту.

Тоді захисники втратили бійця-добровольця з росії із позивним «Пітер» — він потрапив у полон до окупантів, і донині його доля залишається невідомою.

Нова професія

ПІСЛЯ відбиття загрози на Чернігівщині Станіслав у складі тієї ж групи добровольців ССО вирушив під Донецьк, на Авдіївський напрямок.

— Там був найгарячіший бій, він тривав майже добу, — розповідає «Шева». — Ми працювали спільно з морськими піхотинцями. Командування повідомило, що наша артилерія пошматувала ворожі позиції, тож треба просто зайти на зачистку, позбирати зброю тощо. Фактично ж 30 чоловік послали проти добре укріпленої роти, яка була посилена танками, БМП і САУ, що стояли в капонірах. Крім того, по нас працювали мінометні розрахунки, дрони і кулемети. Тоді загинуло багато морських піхотинців, у нас один боєць пропав безвісти, а решта дістала ушкодження.

Біля Авдіївки Станіслав зазнав осколкового поранення та важкої контузії, відтак — розрив барабанних перетинок і втрата слуху. Після відновлення та реабілітації доброволець знову повернувся на службу. В ССО він опанував нову професію — піротехніка. Після завершення навчання в 142-му центрі ССО «Шева» перевівся до Ніжинського окремого інженерного центру на посаду сапера. Нині він перебуває на ротації на південному напрямку, де командує групою розмінування. Мріє про якнайшвидшу перемогу і повернення до улюбленої справи — тренування чотирилапих.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зростуть мінімальні пенсії
Читати
Поки що тарифи не підвищуватимуть
Читати
Палива наразі вистачає
Читати
Захворюваність шириться
Читати
Завершують із кукурудзою
Читати
Зруйнована освіта
Читати
Погода не сприяє
Читати
Лютневий рекорд
Читати
Збитки у перспективній сфері
Читати
Побільшало нових автівок
Читати
Стимулюють виноградарство
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове