Архів
Вівторок,
5 березня 2024 року

№ 10 (20054)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

Обіцяють підтримку

Григір РУДЬ.

ТРЕТИНА агропідприємств Херсонщини ще досі не відновила своєї діяльності, а 45% фермерів працюють лише частково. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

За його словами, для підтримки агровиробників із де-окупованих територій уряд запланував реалізацію низки програм. Цього року закладені кошти в держбюджеті для програми, яка передбачає компенсацію 25% вартості при купівлі обладнання вітчизняних виробників. Також продовжать діяти програми з розвитку меліорації, якою передбачена компенсація до 50% вартості на відновлення зрошувальних систем та розвиток садів і теплиць. До пільгової програми «Доступні кредити 5-7-9%» внесені зміни, і тепер аграрії з деокупованих територій можуть отримати кредит на обігові кошти під 3% річних, на інвестиційні на 1% у перші два роки. Це створить доступні умови для проведення весняної посівної.

Збирають смертоносний «урожай»

НА ПРАВОБЕРЕЖЖІ Херсонщини сапери розмінували 203 тисячі гектарів земель, із них 176 тисяч — сільськогосподарського призначення. За даними ОВА, станом на лютий 2024 року в регіоні працює 250 груп розмінування. Щодня на небезпечну роботу вирушають 1164 вибухотехніки — найбільше серед областей України. Лише протягом одного тижня лютого підрозділи з розмінування Державної спеціальної служби транспорту виявили, вилучили та знешкодили на Херсонщині 388 вибухонебезпечних предметів. У прифронтовій області діє координаційний штаб, який налагоджує роботу всіх саперів, а у кожної деокупованої громади є також план розмінування. Фахівці вважають, що на розмінування краю підуть десятки років.

Важливо зберегти історію

УКРАЇНСЬКІ та міжнародні благодійні організації продовжують надавати допомогу Херсону та області. Партнери з Німеччини долучились до збереження історії південного краю — благодійники надали обласному державному архіву необхідне для роботи обладнання. Це персональні комп’ютери, монітори, багатофункціональні пристрої, жорсткі диски для зберігання інформації, пристрої безперебійного живлення, сервер та стелажі.

Зомбування в пріоритеті

РОСІЙСЬКІ загарбники посилюють заходи інформаційно-психологічного впливу на українців в окупації. Вони блокують трансляцію українських медіа та насаджують власний пакет пропагандистських телеканалів. Про це повідомляють у Головному управлінні розвідки МО України.

Для того, щоб перекрити канали доступу до інформації про реальну ситуацію на фронті, в Україні та світі, жителів окупованих громад краю масово під’єднують до російського супутникового телебачення під назвою «Рускій мір». Наразі росіяни встановили вже понад 18 тисяч відповідних пристроїв.

А як із підземним цвинтарем?

НА окупованих територіях регіону загарбники буквально викопали цілий житловий комплекс. Протяжність комунікацій становить близько трьох кілометрів. «Місто» розташоване на глибині трьох метрів і зверху перекрите бетонними плитами. Таким чином окупанти намагаються убезпечити себе від українських дронів та артилерії. Намагатись не значить убезпечитись. Кілька влучних пострілів — і розхвалюване російськими ЗМІ «підземне місто» в ході одного бою спроможне перетворитися на найбільший на півдні цвинтар під землею.

Рік покерував — 12 відсидить

ЖИТЕЛЬ краю пішов на співпрацю з окупаційною владою рф та обійняв посаду директора захопленого КП «Агрофірма радгосп Білозерський».

«Псевдодиректор перереєстрував вказане підприємство в органах окупаційної адміністрації, передав матеріальні ресурси військовослужбовцям та співробітникам спецслужб рф, — повідомили в обласній прокуратурі. — Також він допомагав окупаційній владі впроваджувати на Херсонщині обіг валюти країни-агресорки та реалізовував продукцію підприємства у рублях». Вироком Феміди зрадник засуджений до 12 років ув’язнення із конфіскацією майна. Колаборанта позбавили права обіймати керівні посади, а також займатися діяльністю, пов’язаною із виборчим процесом строком на 15 років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зростуть мінімальні пенсії
Читати
Поки що тарифи не підвищуватимуть
Читати
Палива наразі вистачає
Читати
Захворюваність шириться
Читати
Завершують із кукурудзою
Читати
Зруйнована освіта
Читати
Погода не сприяє
Читати
Лютневий рекорд
Читати
Збитки у перспективній сфері
Читати
Побільшало нових автівок
Читати
Стимулюють виноградарство
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове