Вівторок, 5 березня 2024 року № 10 (20054)
http://silskivisti.kiev.ua/20054/print.php?n=53779

  • На зв’язку — Херсонщина

Обіцяють підтримку

Григір РУДЬ.

ТРЕТИНА агропідприємств Херсонщини ще досі не відновила своєї діяльності, а 45% фермерів працюють лише частково. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

За його словами, для підтримки агровиробників із де-окупованих територій уряд запланував реалізацію низки програм. Цього року закладені кошти в держбюджеті для програми, яка передбачає компенсацію 25% вартості при купівлі обладнання вітчизняних виробників. Також продовжать діяти програми з розвитку меліорації, якою передбачена компенсація до 50% вартості на відновлення зрошувальних систем та розвиток садів і теплиць. До пільгової програми «Доступні кредити 5-7-9%» внесені зміни, і тепер аграрії з деокупованих територій можуть отримати кредит на обігові кошти під 3% річних, на інвестиційні на 1% у перші два роки. Це створить доступні умови для проведення весняної посівної.

Збирають смертоносний «урожай»

НА ПРАВОБЕРЕЖЖІ Херсонщини сапери розмінували 203 тисячі гектарів земель, із них 176 тисяч — сільськогосподарського призначення. За даними ОВА, станом на лютий 2024 року в регіоні працює 250 груп розмінування. Щодня на небезпечну роботу вирушають 1164 вибухотехніки — найбільше серед областей України. Лише протягом одного тижня лютого підрозділи з розмінування Державної спеціальної служби транспорту виявили, вилучили та знешкодили на Херсонщині 388 вибухонебезпечних предметів. У прифронтовій області діє координаційний штаб, який налагоджує роботу всіх саперів, а у кожної деокупованої громади є також план розмінування. Фахівці вважають, що на розмінування краю підуть десятки років.

Важливо зберегти історію

УКРАЇНСЬКІ та міжнародні благодійні організації продовжують надавати допомогу Херсону та області. Партнери з Німеччини долучились до збереження історії південного краю — благодійники надали обласному державному архіву необхідне для роботи обладнання. Це персональні комп’ютери, монітори, багатофункціональні пристрої, жорсткі диски для зберігання інформації, пристрої безперебійного живлення, сервер та стелажі.

Зомбування в пріоритеті

РОСІЙСЬКІ загарбники посилюють заходи інформаційно-психологічного впливу на українців в окупації. Вони блокують трансляцію українських медіа та насаджують власний пакет пропагандистських телеканалів. Про це повідомляють у Головному управлінні розвідки МО України.

Для того, щоб перекрити канали доступу до інформації про реальну ситуацію на фронті, в Україні та світі, жителів окупованих громад краю масово під’єднують до російського супутникового телебачення під назвою «Рускій мір». Наразі росіяни встановили вже понад 18 тисяч відповідних пристроїв.

А як із підземним цвинтарем?

НА окупованих територіях регіону загарбники буквально викопали цілий житловий комплекс. Протяжність комунікацій становить близько трьох кілометрів. «Місто» розташоване на глибині трьох метрів і зверху перекрите бетонними плитами. Таким чином окупанти намагаються убезпечити себе від українських дронів та артилерії. Намагатись не значить убезпечитись. Кілька влучних пострілів — і розхвалюване російськими ЗМІ «підземне місто» в ході одного бою спроможне перетворитися на найбільший на півдні цвинтар під землею.

Рік покерував — 12 відсидить

ЖИТЕЛЬ краю пішов на співпрацю з окупаційною владою рф та обійняв посаду директора захопленого КП «Агрофірма радгосп Білозерський».

«Псевдодиректор перереєстрував вказане підприємство в органах окупаційної адміністрації, передав матеріальні ресурси військовослужбовцям та співробітникам спецслужб рф, — повідомили в обласній прокуратурі. — Також він допомагав окупаційній владі впроваджувати на Херсонщині обіг валюти країни-агресорки та реалізовував продукцію підприємства у рублях». Вироком Феміди зрадник засуджений до 12 років ув’язнення із конфіскацією майна. Колаборанта позбавили права обіймати керівні посади, а також займатися діяльністю, пов’язаною із виборчим процесом строком на 15 років.