Вівторок, 5 березня 2024 року № 10 (20054)
http://silskivisti.kiev.ua/20054/print.php?n=53770

  • Небайдужі

Лазні на колесах у складчину

Віктор Зеленюк.

Вінницька область.

У Вінницькій області громади налагодили виготовлення мобільних лазне-пральних комплексів для захисників України.

ПЕРЕФРАЗОВУЮЧИ відомий вислів: війна війною, а обід за розпорядком, так само можна сказати, що бійці потребують і нормальних побутових умов. Повертаючись з окопів у розташування свого підрозділу, їм треба і помитись, і випрати речі. З такими запитами військові звернулися до Вінницької обласної ради, яка скооперувала зусилля громад у виготовленні лазень на колесах. Працюють у складчину. Одні передають генератори, другі купують бойлери, пральні машини та інше обладнання, а хтось утеплює контейнери та все це монтує.

Отак силами Жмеринської, Томашпільської, Іванівської, Лука-Мелешківської, Стрижавської та Турбівської громад, місцевого бізнесу і навіть навчальних закладів, які мають виробничу базу, вже виготовлено і відправлено на передову 14 таких мобільних комплексів.

Чотирнадцята лазня має свою особливість: нагрівати воду тут можна трьома видами палива — твердим, рідким чи електричним. Окрім того, вона розрахована на обслуговування значної кількості людей. Протягом дня тут встигає помитися приблизно 500 військових.

Сконструювали комплекс інженери одного з комунальних підприємств обласної ради. Він цілісний, тобто повністю з’єднаний з автомобілем високої прохідності, який здатен долати бездоріжжя.

За словами голови облради В’ячеслава Соколового, лазню на колесах відправили на фронт із повним забезпеченням палива для нагріву води, а також встановили в ній дві пральні машини. Це, безумовно, полегшить побут захисників на різних ділянках фронту.