Архів
Вівторок,
19 березня 2024 року

№ 12 (20056)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Перше підживлення плодових

ДЛЯ підживлення плодових дерев навесні фахівці насамперед рекомендують попіл. Він дуже потрібен на ґрунтах із підвищеною кислотністю. Це органічне добриво сприяє зниженню кислотності, й зазвичай його вносять по 100-150 г на один квадратний метр.

Азотні добрива можна вносити здебільшого весною. Їх додають у перший рік після посадки дерев. Знадобиться 10 г на один квадратний метр. Із чотирирічного віку під дерева варто додавати фосфорні та калійні добрива. Пропорція для сумішей: 10 г фосфорних і 15 г калійних добрив. Все це слід вносити при перекопуванні пристовбурних кругів.

З органіки для підживлення фруктових дерев навесні добре підходить пташиний послід, гній, торфо-гнойові та інші компости. Всю гноївку розводять у п’ять разів, пташиний послід — в 10-12 разів.

Із мінеральних добрив застосовують в основному азот (карбамід, аміачна селітра, сульфат амонію), фосфор (суперфосфат), калій (калійна сіль або хлористий калій).

Досить часто садівники вдаються до позакореневих підживлень карбамідом у дозуванні 30 г на 10 л води по дереву відразу після розгортання листя.

Версія для друку          До списку статтей

У НАРОДІ слушно кажуть, що один весняний день рік годує. Отож ми всі вже «на низькому старті», лише чекаємо теплої години. В наступному куточку нагадаємо черговість першорядних справ, аби нічого не пропустити. Які тугосхожі культури закладають у землю першими; чи можливо зробити з холодного парника «гарячий»; що доцільно посіяти на... компостній купі.

В іншому матеріалі мова піде про виноград, а саме про його підживлення. Дехто ігнорує цей агрозахід, а дарма. Адже зі спілими гронами, опалим листям, зрізаною лозою із ґрунту виноситься велика кількість поживних речовин. Тому ви маєте дати кущеві резерв урожайності, а докладну схему внесення добрив із роз’ясненнями прочитаєте незабаром.


 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове